Michigans nationalgarde och polis från delstatens huvudstad Lansing bevakar öde gator. Foto: Paul Sancya/AP/TT

Lugn söndag i USA inför maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

Farhågor om nya protester i USA under helgen ökade spänningen i flera storstäder.

Men de demonstrationer som hölls var förhållandevis lugna och flera stadskärnor beskrivs som spökstäder där bara utstationerade poliser och soldater syntes på gatorna.

Protester mot den tillträdande Biden-regeringen hade sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikanska delstater på söndagen. Myndigheterna befarade nya våldsamheter, men även söndagen blev lugn.

Ett dussintal delstater hade kallat in nationalgardet för att skydda sina delstatliga kongressbyggnader, men på de allra flesta ställena var polis, soldater och nationalgarde mångfalt fler än de demonstrerande.

– Det var en icke-händelse i dag och det är vi glada för, säger Troy Thompson, talesperson för den myndighet som ansvarar för skyddet av Pennsylvanias Kapitolium i Harrisburg, till nyhetsbyrån Reuters.

Där hade bara ett fåtal demonstranter samlats, och de uppges ha skingrats innan mörkret föll. I Virginias huvudstad Richmond uppges bara soldater och enstaka journalister ha synts på gatorna.

Hotet ligger kvar

Grupper med beväpnade demonstranter rapporteras däremot ha samlats vid delstatskongresser i bland annat i Ohio, Michigan, Oregon och Texas, men inga våldsamheter ska ha utbrutit.

– Många, inklusive borgmästaren här i Lansing, Michigan, var förberedd på stora våldsamheter, men det blev knappt någon protest alls. Några få demonstranter med automatvapen dök upp men försvann efter någon timme. Flera väpnade miliser som hade tänkt dyka upp uppmanade sina medlemmar att stanna hemma av oro för att det skulle bli våldsamt, säger SVT:s reporter Fouad Youcefi på plats i staden.

Det är oklart hur mycket närvaron av säkerhetspersonal och federala polisen FBI:s varningar påverkat demonstrationerna. Enligt Reuters har flera högerextrema grupper varnat sina medlemmar för den ökade säkerheten och att polisen försökte locka dem i en fälla.

Hotet om demonstrationer ligger dock kvar för veckan, då Joe Biden på onsdag ska installeras som USA:s 46:e president. Omkring 10 000 soldater ur nationalgardet är på plats och dagen innan Biden svärs in väntas ytterligare förstärkning.

De många soldaterna präglar stadsbilden i huvudstaden. Washington Post rapporterar att nästan bara kamouflageklädda beväpnade styrkor syns på gatorna och att bara militära fordon får trafikera de centrala delarna av Washington DC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.