Mats Strömqvist befinner sig på ön Koh Phangang tillsammans med sin familj.

Lugnet före stormen: ”Folk har satt upp presenningar som skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Runt lunch, svensk tid, väntas tropiska stormen ”Pabuk” på allvar dra in över Thailand och landets semesteröar i söder. Prognosen visar att stormen för med sig vindar på drygt 20 meter per sekund och 3-5 meter höga vågor.

– Det är regnmängden ser ut att bli ett bekymmer och att det kommer blåsa omkring saker, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

I Thailand börjar många hålla andan inför det kraftiga oväder som är på väg mot landets södra delar med full styrka runt 17-tiden lokal tid. Mats Strömqvist som vistas på ön Koh Phangang med sin familj har trots stormvarningen sovit gott under natten.

– Det har blåst och vattennivån har höjts lite grann, säger han när SVT Nyheter når honom på morgonen.

Mats Strömqvist bor med sin sambo och deras tre barn på öns västra sida i en bungalow bara några meter från stranden. Stormen som har fått namnet ”Pabuk” väntas komma in österifrån. På andra sidan av ön har invånarna i större utsträckning börjat förbereda sig på oväder berättar han.

”Rädd för att elen ska försvinna”

– Det är ganska lugnt där också, men folk vet att vågorna kommer att bli högre och har därför satt upp presenningar framför byggnader som ett skydd, säger han.

Enligt honom märks ”Pabuk” mest av nu genom att bensintillgången på ön har tagit slut och att människor mentalt ställer in sig på att det snart är dags att söka skydd. Den reguljära färjetrafiken till och från Koh Phangang har stoppats.

– Hotellet vi bor på förbereder sig på att laga mat med gas. Eftersom man är rädd för att elen och telefonnätet ska försvinna.

Har ni någon plan om det börjar blåsa rejält?

– Vi kan flytta in i hotellets nybyggda stenhus som är stabila och sedan bara ta det lugnt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.