Foto: Valerij Krivosjlikov

Lukasjenko: Oppositionen försöker gripa makten

Uppdaterad
Publicerad

Belarus hårt pressade president Lukasjenko säger nu att han satt militären i beredskap vid gränsen mot EU-landet Litauen. Samtidigt anklagar han oppositionen för att försöka ta över landet.

Den belarusiska oppositionens ”samordningsråd” har hållit sitt första möte om hur en fredlig överlämning av makten ska förhandlas fram med president Aleksandr Lukasjenko. Men presidenten beskyller dem för att försöka ”gripa makten”, enligt ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån Belta.

”De kräver varken mer eller mindre än att överföra makten till dem”, säger Lukasjenko i uttalandet.

Protester i Belarus

Presidenten har ägnat dagen åt att dela ut medaljer till medlemmar ur säkerhetsstyrkorna för ”oklanderlig tjänstgöring”. En tjänstgöring som inneburit att minst två demonstranter dödats och tusentals har frihetsberövats under demonstrationerna som följt på beskedet att Lukasjenkos valseger, som oppositionen dömer ut som valfusk.

Poliser säger upp sig

På tisdagen bekräftar också inrikesdepartementet att en ”liten del” av landets poliskår har sagt upp sig i protest mot hur demonstranterna behandlats. Samtidigt kablar Belarus försvarsministerium ut bilder som påstås visa hur landets militär satts i full stridsberedskap längs gränsen mot EU-landet Litauen, dit oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja tagit sin tillflykt. En åtgärd som enligt bedömare mer bör ses som en markering än ett hot.

Anhängare till Tichanovskaja samlades under dagen utanför ett häkte i Minsk där hennes make Sergej Tichanovskij hålls fängslad. Belaruriska myndigheter anklagar  honom för att ha uppviglat till oroligheter och våld mot säkerhetsstyrkorna.

Uppmanar till dialog

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har under tisdagen talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om situationen i Belarus, skriver han på Twitter. En EU-representant säger att Michel tog upp olika bekymmer med anknytning till valet, samt polisens våld mot demonstranter.

Michel och Putin diskuterade också hur dialog kan främjas för att krisen ska få ett fredligt slut, enligt tjänstemannen.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel samtalade med Putin under dagen. Merkel lyfte i telefonsamtalet att Belarus regering måste undvika våldsameter och inleda en nationell dialog.

På onsdagen planerar EU att hålla krismöte om situationen i Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet