• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Emmanuel Macron möter pressen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Macron drar ifrån i sista opinionsundersökningen innan valet

Publicerad

Emmanuel Macron ser ut att ha en komfortabel ledning över Marine Le Pen inför det franska presidentvalet på söndag. I de sista opinionsundersökningarna innan valet får Macrons drygt 60 procent av rösterna.

Mittenvänsterkandidaten Macron från rörelsen En Marche får mellan 61,5 och 63 procent av rösterna, mot mellan 37 och 38,5 procent av rösterna Nationenlla Frontens Le Pen. Detta enligt fyra opinionsmätningar på valkampanjens sista dag.

Det är bara timmar kvar till dess att de båda kandidaterna måste ha levererat alla sina bästa argument inför söndagens val – vid midnatt i dag ska kampanjerna enligt lag blåsas av.

LÄS MER: Vägen till Elyséepalatset

I en intervju med nyhetsbyrån AP sa Marine Le Pen att oavsett om hon vinner eller inte på söndag har hon och hennes supportrar åstadkommit en ”ideologisk seger”. Hon låter nu mer och mer som att hon är beredd på att förlora mot Macron på söndag.

– Vi ändrade allt. Även om vi inte når vårt mål, så finns det nu en gigantisk politisk styrka, säger Marine Le Pen till AP.

LÄS MER: ”Pest eller kolera”

Även tidigare opinionsundersökningar pekar på att Macron verkar dra ifrån Le Pen i slutspurten inför söndagens val. En undersökning som gjordes efter onsdagens tevesända debatt mellan de två kandidaterna visar att Macron anses ha vunnit slutdebatten.

Marine Le Pen fick hård kritik, även från de egna leden, efter den uppmärksammade och stundtals mycket heta tv-debatten. Macron ansågs ha gjort bäst ifrån sig i debatten som sågs av omkring 16 miljoner tittare.

LÄS MER: Le Pen är drottningen av härskartekniker

Då anklagade Le Pen Macron för att stå för ”den brutala globaliseringen” medan Macron anklagade Le Pen för att spela på fransmännens ilska.

Den hetaste frågan är ekonomin och jobben. Frankrikes plågas av skyhög arbetslöshet och de två kandidaterna har olika recept för att skapa jobb. Medan Macron är liberal och mer EU-positiv, så vill Le Pen skydda jobb med en protektionstisk politik och är mycket kritisk till EU.

LÄS MER: Frankrike kan lämna EU om inte unionen reformeras

Macron anses, enligt väljarundersökningar, vara den kandidat som har bäst ledaregenskaper. I fråga om vilken kandidat som bäst förstår folket är det dock jämnare.

LÄS MER: Två outsiders med skilda världsbilder ställs mot varandra

Valdeltagandet på söndag väntas bli omkring 75 procent, vilket är något lägre normalt. Sedan 1965 har valdeltagandet legat omkring 80 procent i de flesta andrarundor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet