Den franske presidenten Macron betonar att hans nya förslag inte rör sig om någon välgörenhet. Foto: Michel Euler/Pool/Reuters/TT

Macron lovar aktivitetsbaserad basinkomst till alla fransmän

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa och utsatta medborgare i Frankrike ska erbjudas en statlig grundinkomst för att lyfta dem ur fattigdom medan de tar sig tillbaka till arbetsmarknaden. Detta enligt ett lagförslag som landets president Emmanuel Macron presenterade under torsdagen.

Den tidigare bankiren Macron kallas ofta av sina belackare för ”de rikas president”. Vid ett tal på torsdagen var det dock till sina mindre bemedlade landsmän han vände sig.

– Det är inte ni som är problemet, det är vi. Problemet är inte de som lever i fattigdom utan de som inte vill se dem, sa Macron när han la fram sitt lagförslag.

Dräglig grundinkomst till alla

Tanken är att från år 2020 skapa en aktivitetsbaserad grundlön, som ska erbjuda arbetslösa en dräglig inkomst från staten. Inkomsten ska slå samman och ersätta flera redan existerande bidrag.

Macron betonar att det inte rör sig om någon välgörenhet.

– Det handlar inte om att leva lite bättre, det handlar om att ta sig ur fattigdom, säger han.

– Till den aktivitetsbaserade grundinkomsten medföljer, utöver bidraget, fler rättigheter och skyldigheter.

Ska inte kunna tacka nej till jobb

Inkomsten är alltså villkorsbaserad. Den arbetslösa förväntas aktivt söka arbete och ska inte kunna tacka nej till två ”rimliga” erbjudanden om anställning. Övriga detaljer kring förslaget ska presenteras längre fram.

En villkorslös medborgarlön till alla fransmän var ett av vallöftena från en av Macrons motståndare i presidentvalet 2017, socialdemokraten Benoît Hamon. Det förslaget sågades av merparten av det politiska etablissemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.