Benoît Hamon tillhör det regerande Socialistpartiets vänsterfalang. Medan rivalen Manuel Valls i mycket stod för stabilitet och en lätt förnyad fortsättning på den nuvarande regeringens politik, företräder Hamon en starkt ideologiskt driven och reformtung politik. Foto: TT

Vänsterlutande Hamon blir franska vänsterns presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Benoît Hamon är det regerande franska Socialistpartiets kandidat till att efterträda partikamraten François Hollande i presidentvalet i april. Det blev klart när Frankrikes socialdemokratiska vänsterrörelse under söndagskvällen höll den avgörande omgången i sitt primärval. Hamons första utmaning är nu att ena den splittrade vänstern under sin inom rörelsen starkt vänsterdrivna politik.

Den tidigare premiärministern Manuel Valls fick se sig besegrad, när Frankrikes socialdemokratiska vänster under söndagskvällen gick till vallokalerna för att välja vem som ska representera dem i presidentvalet senare i vår.

Valls gick förra söndagen vidare ur en första valomgång i detta vänsterns primärval, tillsammans med sin rival denna söndag, Benoît Hamon.

Presidentval i Frankrike 2017

En vänstersväng inom partiet

Det blev också alltså sedan Hamon som drog det längsta strået, och med nära 60 procent av rösterna slog han ut Valls, som samlade drygt 40 procent av väljarnas röster.

Benoît Hamon tillhör det regerande Socialistpartiets vänsterfalang. Medan Valls i mycket stod för stabilitet och en lätt förnyad fortsättning på den nuvarande regeringens politik, företräder Hamon en starkt ideologiskt driven och reformtung politik.

Bland hans mest uppmärksammade förslag finns en medborgarlön till alla franska medborgare, liksom en syn på ekonomisk tillväxt som något utan självändamål.

Utmålas som verklighetsfrånvänd

Han har lagt stort fokus även på miljöfrågor, och önska korta ner den redan internationellt sett korta franska arbetsveckan på 35 timmar, i takt med allt fler jobb automatiseras.

Förslagen har fått stark kritik, av såväl politiska motståndare till höger som partikamrater i debatter inför detta primärval. Hamon utmålas av kritiker som en utopist, utan ekonomisk verklighetsförankring.

Vill liera sig med andra kandidater

Just den interna kritiken blir Hamons första utmaning, att försöka ena en djupt splittrad fransk vänster. Han ägnade också sitt segertal på söndagen till denna fråga, och förklarade att han uppmanade bjuda in kollegor inom flera rödgröna partier, bland annat presidentkandidaterna Jean-Luc Mélenchon (ytterkantsväsntern) och Yannick Jadot (De gröna), i försök att skapa en bredare allians inför presidentvalet.

– Jag tänker föreslå för dem att vi bygger en gemensam och varaktig regeringsmajoritet, sa han.

Manuel Valls erkände vid sin förlust också att Benoît Hamon nu är kandidat för deras gemensamma ”politiska familj” och att det nu är dags att samlas för att möta högerns kandidater inför presidentvalet.

Fördel för Macron

Det ser däremot ut att bli en oerhörd hård kamp om Hamon ska rubba motståndarna i presidentvalet. Framför sig i opinionen har han utöver högern dels den tidigare nämnda vänsterkandidaten Mélenchon, dels den förre ekonomiministern och ex-socialisten Emmanuel Macron, numera obereonde, centerorienterad kandidat i presidentvalet.

Macron anses kunna dra fördel av socialisternas val av Hamon, då Valls mer centerhållna politik hade kunnat inkräkta på hans politiska plattform. Nu står han relativt ensam i startfältet om sina förslag.

Stark Le Pen och stukad Fillon längst fram

Allra främst i opinion ligger ju dock de två högerkandidaterna: Nationella Frontens Marine Le Pen och den traditionella högerns François Fillon. De båda har ett tydligt övertag, med omkring 25 procent av rösterna i opinionen.

Framtiden för Fillon ser däremot just nu inte lika säker ut. En skandal har bubblat upp kring kandidaten som anklagas ha avlönat sin fru, Penelope Fillon, med över en halv miljon euro statliga medel, utan att hustrun utfört något verkligt arbete.

Paret Fillon nekar till anklagelserna och säger sig vara utsatt för en häxjakt, men åklagare har inlett en förundersökning i ärendet. Om han åtalas har François Fillon sagt att han kommer att dra sig ur kampen om att den 23 april (och eventuellt den 7 maj, i en andra avgörande omgång), väljas till Frankrikes näste president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet