Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ändrade sin version av vad som hänt efter att en film spreds i sociala medier som visar dödsskjutningen. Foto: Reuters

Macron överväger blockera sociala medier om inte upploppen upphör

Uppdaterad
Publicerad

Om upploppen fortsätter kan Frankrike stänga ner sociala medier. Det sade president Emmanuel Macron på ett möte med landets borgmästare på tisdagen, enligt franska BFMTV.

Upploppen efter dödskjutningen av en 17-årig pojke fortsätter i Frankrike. Under tisdagen meddelade stadsåklagaren i Marseille att en 27-årig man avlidit till följd av att ha träffats av någon form av projektil natten till söndagen, rapporterar La Marseillaise.

Totalt har över 3 300 personer gripits, där medelåldern är 17 år, och många av dem kommer att få sin sak prövad i nyinrättade snabbrättegångar som inleddes i helgen. Redan nu har 120 mål hanterats och vissa har fått sina domar. Från advokathåll har det kommit kritik mot att rättsprocesserna är orimligt snabba, enligt Sveriges Radio som hänvisar till Franceinfo.

Macron pekar ut Snapchat och Tiktok

Under tisdagskvällen höll Emmanuel Macron ett möte med 220 borgmästare i franska städer som har påverkats av upploppen. Där diskuterades vad som har gjorts och vad som kan göras för att dämpa protesterna. Bland annat talade presidenten om sociala medier:

– Vi måste reflektera över användandet av sociala nätverk bland unga [...] När saker går överstyr måste du kanske sätta dig i positionen att reglera eller strypa tillgången till dem, sade han på mötet enligt BFMTV.

Redan i fredags bad Macron sociala mediejättarna Snapchat och Tiktok att ta bort ”det mest känsliga innehållet” efter att bland annat filmklipp som visar olagliga handlingar har delats på tjänsterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.