Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2005 användes ett hårdare språkbruk, där Nicolas Sarkozy kallade demonstranterna för ”slödder” – här förklarar Carina Gunnarson närmare. Foto: Mohammed Badra/TT/SVT

Därför är de franska protesterna så våldsamma

Publicerad

I slutet av juni skjuts en 17-åring till döds av polis i Parisförorten Nanterre. Reaktionerna låter inte vänta på sig. Snabbt tar våldsamma protester fart. Nu frågar sig landet: Vad finns att tjäna på våldet?

Flera byggnader har skadats, bilar satts i brand och hundratals har gripits. Natten till måndag den 3 juli meddelade Frankrikes inrikesminister att en 24-årig brandman avlidit under ett släckningsarbete.  

En av de centrala tvisterna bakom de våldsamma protesterna handlar om sociala och ekonomiska klyftor. Att situationerna i många av Paris förorter är väsentligt mycket sämre än i Paris eller andra storstäder. 

– Människor lever med en bakomliggande känsla av att man lever utanför det franska samhället, säger Carina Gunnarson, docent och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Utbredd misstro mot polisen

Enligt Gunnarson finns det även en utbredd misstro mot polisen och ett utbrett förakt mot politiker som kan spela in.  

– Man fick en starkare lagstiftning 2017 som gjorde det lättare för polisen att använda våld mot fordon när det finns fara för människors liv.

– Det har lett till att poliser använt sig mer av vapen. 

Se experten förklara varför protesterna i Frankrike blivit så våldsamma i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.