Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar i ett brev EU att genomföra flera reformer, så att inte fler länder väljer att lämna unionen. Foto: TT/Gonzalo Fuentas

Macron publicerar öppet brev till Europas alla invånare

Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron valde i veckan att publicera ett öppet brev i flera dagstidningar över Europa. Brevet riktas till alla europeiska invånare och han föreslår flera reformer för att förhindra att ytterligare medlemsstater lämnar EU. Bland annat vill han se en gemensam gränsstyrka och asylpolicy.

I början av veckan publicerades ett nytt öppet brev skrivet av Frankrikes president i dagstidningar i alla 28 medlemsländer inom EU.  I brevet tar Emmanuel Macron upp olika förslag som ska säkerställa EU:s framtid, skriver BBC.

Inför att Theresa May ska hålla Europaval väljer Macron att advocera för ett starkare EU genom att använda brexit som en referens till hans argument för att EU är i kris.

Vill se gemensam asylpolicy

Macron skriver att han vill se flera nya organ inom EU som ska arbeta med olika avdelningar, bland annat en europeisk gränsstyrka som ska ingå i ett europeiskt råd för inre säkerhet.

Målet är en gemensam asylverksamhet då det enligt presidenten inte är hållbart att medlemmarna i Schengenområdet har olika regler kring asylrätt och immigration. Istället vill han se striktare kontroller och en gemensam asylpolitik för alla inblandade länder:

”Vi behöver en gemensam gränskontroll och europeisk solidaritet som varje land bidrar till att upprätthålla”.

”Vi kan inte gå i sömnen”

Presidenten skriver också att EU som institution är i behov av förändring för att förhindra att fler medlemmar ”lämnar unionen för nationalism”:

”Vem berättade sanningen om deras framtid efter brexit för britterna? Vem pratade med dem om att bli av med tillgängligheten till den europeiska marknaden? Vem nämnde riskerna för fred på Irland och återställandet av gränsen?”, skriver Macron i brevet enligt BBC.

Det uttömmande brevet, som tar upp alla reformförslag för sig, avslutas med orden:

”Vi kan inte låta nationalister utan lösningar utnyttja människors ilska. Vi kan inte gå i sömnen mot ett förminskat Europa... europeisk humanism kräver agerande”.

Macrons förslag för EU

I brevet framför den franska presidenten förslag om att skapa flera nya organ som inom EU ska överse en förändring av unionen.

Så här ser förslagen ut:

Europeiska byrån för skydd av demokratier – ska skydda mot cyberattacker, spridningen av falska nyheter, och förbjudandet av utländska parter inte ska kunna finansiera politiska partier inom EU.

Europeiskt råd för inre säkerhet – ska bestå av europeisk gränsstyrka, asylverksamhet och säkerhetsråd som skulle ha ”Storbritannien ombord”.

Europeisk klimatbank – ska finansiera EU:s övergång till Macrons föreslagna miljömål.

Europeisk skyddsstyrka för livsmedel – ska förbättra livsmedelskontroller och bistå med oberoende vetenskaplig bedömning av ämnen som är miljö- och hälsofarliga.

Europakonferens – ska enligt Macron inrättas av EU i slutet av 2019 så att förändringar kan föreslås och godkännas av företrädare för EU-institutioner och medlemsstater.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.