Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelar på tisdagen att hon kan tänka sig skjuta på brexit då hon vill att parlamentet ska godkänna hennes föreslagna utträdesavtal. Foto: TT/Matt Dunham

Nytt brexitbesked från May – beredd att skjuta på utträdesavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för förlängda utträdesförhandlingar med EU, om inte parlamentet godkänner hennes föreslagna brexitavtal. Ledamöterna kan få rösta om saken i mitten av mars.

Premiärministern uttalar sig på tisdagen om det senaste händelseförloppet rörande brexit. Efter ett långt regeringsmöte i London har May tagit till orda inför parlamentets underhus. Budskapet där blev dramatiskt – men samtidigt väntat.

För första gången öppnar nu Theresa May för att förlänga förhandlingstiden med EU och inte lämna som planerat den 29 mars.

I första hand vill visserligen May att parlamentet säger ja till ett utträdesavtal med EU. Men om det blir ett nej igen, senast den 12 mars, utlovas två ytterligare omröstningar: om att lämna EU utan avtal och om att förlänga förhandlingsperioden, berättar hon i underhuset.

Sistnämnda omröstning kan komma att hållas den 14 mars – fast helst vill May slippa.

– Jag vill inte förlänga artikel 50 (EU:s utträdesprocess). Vårt absoluta fokus bör ligga på att få igenom en uppgörelse och lämna den 29 mars, betonar May i parlamentet.

Oppositionen föga imponerad

Labour-ledaren Jeremy Corbyn är dock inte så imponerad av Mays uttalande under tisdagen.

– Hon lovar en kort förlängning – men för vadå? Om hon vill ha en ordentlig omförhandling bör hon göra det enligt villkor som hela det här parlamentet kan stödja, säger Corbyn om Mays löften.

Inte heller ledaren för Skotska nationalistpartiet, Nicola Sturgeon, är särskilt förtjust.

”Det här är bara cyniska manövrer för att försöka mobba parlamentsledamöterna till att stödja hennes dåliga uppgörelse. Ingen borde falla för det här”, skriver Sturgeon på Twitter.

Vädjar i brev

Mays besked kommer sedan starka krafter i den egna regeringen varnat för att de är beredda att avgå om inte May ser till att utesluta ett avtalslöst utträde ur EU – eller åtminstone ger ministrarna rätt att fritt rösta om det.

Tre av dem vädjade till May i ett öppet brev i dag att öppna för en förlängning av förhandlingarna med EU. I det öppna brevet manades May att be om en ”kort förlängning” för att avsluta förhandlingarna med EU, få igenom nödvändig lagstiftning och ”låta paniken som företagen står inför sjunka undan”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Debatt i morgon

Parlamentets underhus ska redan i morgon få debattera och rösta om läget just nu. Det handlar dock inte om det färdiga utträdesavtalet eller något bindande krav på regeringen.

Vad underhuset väljer att stödja eller inte stödja kan ändå få stor betydelse, inte minst när det gäller Theresa Mays möjligheter att senare få stöd för ett avtal av tillräckligt många.

May är fortsatt optimist om att få till de ”alternativa arrangemang” kring utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland som parlamentet tidigare har bett om.

– Vi gör goda framsteg, hävdar May om förhandlingarna med EU.

Diskussionerna pågår fortfarande och enligt May har kommissionsordförande Jean-Claude Juncker lovat att ge frågan högsta prioritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.