Jeremy Corbyn. Foto: Oli Scarff/TT

Brittiska Labour öppnar för ny folkomröstning om brexit

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att hans Labourparti öppnar för en ny folkomröstning om brexit. Men först vill de att parlamentet ska rösta om ett nytt brexit-förslag som skulle behålla täta band mellan Storbritannien och EU.

Partiet kommer under veckan lägga fram ett förslag som ska ”förhindra ett skadligt Tory-brexit”, enligt ett uttalande som publicerats på partiets hemsida.

Det är ett förslag för ett mjukare brexit där Storbritannien skulle fortsätta ha ett tätt samarbete med EU trots utträdet. Landet skulle finnas kvar i en ”permanent och omfattande tullunion med EU”. Dessutom skulle landet bland annat fortsätta arbeta med EU inom bland annat miljö och utbildning.

Brexit

”Kommer inte acceptera det”

Partiet släppte uppgifterna genom ett skriftligt referat av vad Jeremy Corbyn planerar säga under ett möte med parlamentsgruppen under måndagskvällen.

”Premiärministern försöker tvinga parlamentsledamöter att välja mellan hennes slarviga avtal eller ett katastrofalt avtal. Vi kan inte och kommer inte att acceptera det”, står det i referatet.

Corbyn avslutar med uttalandet om en ny folkomröstning:

”Därför kommer vi också att ställa oss bakom ett förslag för en ny folkomröstning för att förhindra att ett skadligt Tory-brexit ska tvingas på landet”.

Förslaget om partiets mjukare brexit läggs upp för debatt och omröstning på onsdag. Om det röstas ner går partiet vidare med planerna på att kräva en ny folkomröstning, enligt Corbyn.

Björklund: ”Goda nyheter!”

Förslaget hyllas av bland annat Jan Björklund (L).

”Goda nyheter. Labour ansluter sig till brittiska liberalernas krav på en ny folkomröstning om Brexit”, skriver han på Twitter.

Samtidigt möts förslaget av skarp kritik i Storbritannien.

The Guardian konstaterar att Labours nya förslag egentligen inte är nytt. Det är snarlikt det partiet tog beslut om redan i september. Det har fått Luciana Berger, tidigare parlamentsledamot för Labour som valde att hoppa av förra veckan, att reagera starkt. Hon ifrågasätter nu på Twitter varför partiet lägger fram det här nu, då det är så kort tid kvar tills brexit är tänkt att ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet