Brexitmotståndare viftar med flaggor utanför parlamentet i London. Känslorna är fortfarande heta bland anhängare och motståndare till det brittiska utträdet ur EU. Arkivfoto. Foto: Kirsty O'Connor/AP/TT

Symboliskt nederlag för May i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad
Det blev en svidande förlust, dock bara en symbolisk sådan, för Storbritanniens premiärminister Theresa May när parlamentets underhus åter röstade om brexit. Förlusten försvagar hennes ställning ytterligare.

Torsdagskvällens första röster gav som väntat inga problem, när förslag från oppositionen i Labour och Skotska nationalistpartiet (SNP) relativt enkelt röstades ner.

Men när ledamöterna sedan skulle säga sitt om själva huvudförslaget blev det en rejäl mina för May. Med 303 röster mot 258 röstades texten ner.

Även om det i praktiken inte innebär särskilt mycket är resultatet en fingervisning om att det fortsatt kommer att bli svårt för May att samla en majoritet bakom sig när det verkligen gäller.

Samtal med Löfven

Inför kvällens omröstningar hade premiärministern fört ”konstruktiva samtal” på telefon med den tyska förbundskanslern, Sveriges statsminister samt med regeringscheferna i Österrike och Portugal, berättade en taleskvinna för May enligt Reuters.

Enligt Stefan Löfven rörde det sig om en uppdatering från May om hur britterna ser på läget. Löfven bedömer läget som svårt.

– Förväntansbilden skiljer sig rejält, för mycket, om vad som är möjligt att göra, sade Löfven till TT.

Förhandlar med EU?

May för diskussioner med såväl EU som oppositionen och olika politiska falanger på hemmaplan i hopp om att få till ett utträdelseavtal som kan få tillräckligt stöd i underhuset.

Förhoppningen är att samtalen ska bära frukt under de kommande veckorna. May har redan utlovat parlamentsledamöterna en ny chans att säga sitt senast den 27 februari, om inte ett avtal har lagts fram dessförinnan.

Torsdagens omröstningar var därför bara en liten hållplats på vägen.

Suckar i Bryssel

Från Bryssel uttrycks en växande irritation över det fortsatta brittiska agerandet.

”Inga nyheter är inte alltid goda nyheter. EU-27 (de kvarstannande EU-länderna) väntar fortfarande på konkreta, realistiska förslag från London för att bryta dödläget om brexit”, skrev permanente rådsordföranden Donald Tusk på Twitter i går kväll.

Fakta: Torsdagens omröstningar

Visa

Talman John Bercow valde ut tre tilläggsförslag till omröstning i det brittiska parlamentets underhus på torsdagskvällen.

Förslag A kom från Labourledaren Jeremy Corbyn och krävde antingen en ny omröstning om ett reviderat utträdesavtal eller en debatt om kommande steg senast den 27 februari. Föll med 306-322.

Förslag I kom från Skotska Nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford och krävde att regeringen ber om förlängd förhandlingstid med EU i åtminstone tre månader. Föll med 93-215.

Förslag E kom från Anna Soubry, en av Konservativa partiets mest EU-vänliga ledamöter, och manade regeringen att publicera sin analys av vad ett avtalslöst utträde skulle innebära. Drogs dock tillbaka i sista stund.

I huvudomröstningen om att upprepa sitt stöd för regeringens arbete för att få fram en lösning på brexitfrågan förlorade regeringen med 258 röster mot 303.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet