Premiärminister Theresa May säger sig vara ”beväpnad med nytt mandat och nya idéer” inför möte med EU:s förhandlare om brittiskt utträde. Foto: AFP/TT

Theresa May: ”Fast besluten att leverera brexit – i tid”

Publicerad

Det råder ingen brist på kämpaglöden för Storbritanniens premiärminister Theresa May. I ett öppet, men också hoppfullt, brev i brittiska Sunday Telegraph påstår hon sig vara ”beväpnad med nytt mandat och nya idéer” inför de stundande förhandlingarna om landets EU-utträde.

Går det som Theresa May vill så kommer det brittiska utträdet ur EU ske enligt plan.

”Jag är fast besluten att leverera brexit, och fast besluten att göra det i tid – den 29 mars, 2019”, skriver hon i ett öppet brev i Sunday Telegraph.

Vill få bort ”backstop”

Theresa May säger sig ha både nya idéer och nytt mandat med sig till när hon ska träffa EU:s brexitförhandlare. Hon skriver också att hon kommer att slåss för Storbritannien och Nordirland, och försöka få bort den impopulära nödlösningen om Nordirland– ofta kallad backstop på brexitengelska.

”Om vi står tillsammans och talar med en röst tror jag att vi kan hitta den rätta vägen framåt”, skriver Theresa May.

”Alternativa arrangemang”

Backstop är tänkt att hålla kvar hela Storbritannien i ett gemensamt tullområde med EU från början av 2021, om inte britterna dessförinnan lyckats förhandla fram något annat alternativ med EU.

När det brittiska parlamentet röstade i tisdags fick May möjligheten att söka ”alternativa arrangemang” med EU för att undvika den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland.

Det är dock ännu oklart vad den brittiska regeringen tänker föreslå och förhandlingarna i Bryssel väntas bli svåra, i synnerhet för May.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet