Idag presenterades vilka som kommer att ingå i den nya presidenten Emmanuel Macrons regeringen i Frankrike. En av de nya ministrarna var Sylvie Goulard som blir landets första kvinnliga försvarsminister.

Macrons nya regering blandar höger och vänster

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen utsåg Frankrikes nya president Emmanuel Macron sin regering. Som väntat var det en mix av politiker från både höger och vänster – vilket var en del av Macrons löfte om att ena det splittrade landet.

Under eftermiddagen presenterades vilka som fått de eftertraktade toppjobben som ministrar i den nyvalde presidentens regering. Det hela offentliggjordes vid Elyséepalatset i Paris.

Redan för några dagar sedan blev det känt att den konservative politikern Edouard Philippe blir premiärminister i Frankrike.

När det idag blev känt vilka som fått de övriga toppjobben som ministrar i Macrons regering stod det klart att ytterligare en person från det konservativa republikanska partiet valts in i den närmaste kretsen. Det är Bruno Le Maire som får den tunga posten som finansminister.

Sylvie Goulard blir landets försvarsminister. Hon är EU-parlamentsledamot och är känd för att vara positiv till EU-samarbetet.

Vän till Hollande blir utrikesminister

En annan tung ministerpost tilldelas Jean-Yves Le Drian, en nära vän till avgående president Hollande och som dessutom hade en ministerpost Hollands regering. Le Drien blir utrikesminister i den nya regeringen. 

LÄS MER: Ödesfrågorna för Frankrikes nya president

På förhand läckte det även ut att tv-journalisten Nicolas Hulot skulle bli ny miljöminister.

– Det vore en väldigt bra nyhet, sade Macron-anhängaren Corine Lepage, själv miljöminister på 1990-talet och nu ledare för det lilla miljöpartiet Cap 21, till radiokanalen RMC på förhand.

62-årige Hulot försökte själv bli president inför valet 2012, som kandidat för landets största miljöparti, EELV, men blev då utslagen redan i partiets primärval mot norskfranska Eva Joly.

Vill ena landet

Frankrikes nya president Emmanuel Macron har som bekant gjort sig känd som en oberoende mittenpolitiker som inte tillhör vare sig socialistpartiet eller republikanerna.

Att hans regering nu blir sammansatt av personer från alla olika håll kan ses som en del av hans löfte om att ena det splittrade landet.

LÄS MER: Vem är Frankrikes nya president Emmanuel Macron?

Jämn könsfördelning

Det spekulerades också en hel del om hur många kvinnor Macron skulle utse till ministrar i sin regering, han sa innan att han ville ha en jämn könsfördelning. Ett löfte som han höll – regeringen består av nio män och nio kvinnor.

LÄS MER: Analys: Syftet är att öppna upp mot högern

Här är hela listan:

Här är alla ministrar under premiärminister Édouard Philippe:

Inrikesminister: Gérard Collomb.

Miljöminister: Nicolas Hulot.

Justitieminister: François Bayrou.

Försvarsminister: Sylvie Goulard.

Utrikesminister: Jean-Yves Le Drian.

Territorialminister: Richard Ferrand.

Hälsominister: Agnès Buzyn.

Kulturminister: Françoise Nyssen.

Finansminister: Bruno Le Maire.

Arbetsmarknadsminister: Muriel Penicaud.

Utbildningsminister: Jean-Michel Blanquer.

Jordbruksminister: Jacques Mézard.

Minister för de offentliga räkenskaperna: Gérald Darmanin.

Universitetsminister: Frédérique Vidal.

Minister för utomeuropeiska territorier: Annick Gerardin.

Idrottsminister: Laura Flessel.

Transportminister: Elisabeth Borne.

EU-minister: Marielle de Sarnez.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.