Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Republikanerna fick majoritet i representanthuset. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Majoritet klar i representanthuset

Uppdaterad
Publicerad

Republikanerna har säkrat 218 mandat, alltså majoritet, i USA:s representanthus natten mot torsdag, enligt beräkningar gjorda av Edison Research.

Som förväntat vann republikanerna en majoritet i det amerikanska representanthuset som har totalt 435 ledamöter, vilket bäddar för två år av en splittrad regering då president Joe Bidens Demokraterna hade kontroll över senaten.

Resultatet kommer efter över en veckas rösträkning. En republikansk seger i Kaliforniens 27:e kongressdistrikt tog partiet över gränsen.

Biden gratulerar

President Joe Biden gratulerade sina republikanska motståndare till majoriteten i representanthuset och sade att han är villig att samarbeta med dem för att tjäna det amerikanska folket.

– Jag kommer att jobba med alla – republikaner eller demokrater – som är villiga att arbeta med mig för att leverera resultat till dem, säger Joe Biden.

Oavsett segern i representanthuset tros Republikanerna få svårigheter att driva igenom sin politik. Den knappa majoriteten kommer dessutom att innebära utmaningar och komplicera partiets förmåga att styra i kammaren, menar bedömare.

Oppositionspartiet gjorde i förra veckan ett sämre mellanårsval än väntat. Till mångas förvåning erövrade de inte kongressens överhus, senaten, där Demokraterna behåller makten.

Fakta: Kongressen

Kongressen, med säte i Kapitolium, stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag och godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Den består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

Kongressen kan avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt. Sådana åtal läggs fram av representanthuset och går sedan vidare till senaten, som agerar domstol. För fällande dom krävs två tredjedels majoritet.

Källa: USA:s grundlag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.