Greklands premiärminister Alexis Tsipras och numera Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev man skrev under landets namnbyte. Några kilometer därifrån drabbade grekisk kravallpolis samman med demonstranter. Foto: TT

Makedonien närmare namnbyte till Nordmakedonien

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett möte i grekiska Prespes har Greklands och Makedoniens utrikesministrar skrivit under ett avtal gällande Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. Nu väntar en folkomröstning i Makedonien samt omröstningar i de båda ländernas parlament.

En av världens äldsta diplomatiska konflikter ser idag ut att få ett slut.

Vid ett möte i grekiska Prespes, nära gränsen till Makedonien, översåg Greklands premiärminister Alexis Tsipras och hans makedonska kollega Zoran Zaev när ländernas utrikesministrar skrev under avtalet som innebär att Makedonien byter namn till Nordmakedonien.

För att namnbytet ska bli verklighet krävs nu ett godkännande i båda ländernas parlament, samt en folkomröstning i Makedonien.

Slutet på en 27-årig konflikt

Bråket om namnet har pågått sedan 1991 då Makedonien utropade självständighet från forna Jugoslavien. Men Grekland har motsatt sig att det norra grannlandet använder sig av namnet Makedonien då det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

Bråket har bland annat skapat hinder för Makedonien att söka medlemskap i Nato och EU, då grekerna har hotat med att lägga in veto mot dem. Om namnbytet blir av kommer det innebära nya möjligheter för Makedonien att söka medlemskap i Nato och EU.

Kravaller i Grekland

Kravaller i Grekland Foto: TT

Kravaller har brutit ut i närheten av platsen för dagens möte. Bara några kilometer från Prespes drabbade grekisk kravallpolis och demonstranter samman. Det är andra gången på några dagar som namnbytet skapar protester. I både Grekland och Makedonien har förslaget om namnbyte skapat omfattande protester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet