Miljöaktivist som protesterar mot användandet av fossila bränslen under klimatmötet i Polen. Foto: Agencja Gazeta/TT

Mäktiga oljeländer lägger in veto mot klimatrapport

Uppdaterad
Publicerad

USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait har meddelat att de inte ställer sig bakom rapporten från FN:s klimatpanel. De fyra oljeproducerande länderna har lagt in sitt veto mot att ”välkomna” rapporten.

Klimatmötet i Katowice i Polen går nu in i sitt avgörande skede. De fyra ländernas markering mot expertpanelens klimatlarm ger en signal om de svårigheter som de närmare 200 deltagande länderna står inför. Syftet med toppmötet är att parterna ska enas om hur Parisavtalet ska genomföras.

Minskade utsläpp

Enligt rapporten måste världens koldioxidutsläpp börja minska inom tio år för att vara nere på noll 2050. För att nå målet om max en och en halv grads ökning av temperaturen krävs stora utsläppsminskningar. Man måste dessutom suga ut gigantiska mängder koldioxid ur atmosfären för att målet ska nås, en teknik som inte fungerar i dagsläget.   

Klimatmöte i Katowice 2018

Utsläppen måste nästan halveras (- 45%) redan till år 2030 jämfört med 2010 års nivå – och sedan vara nere på noll till 2050.

Reaktioner

De fyra oljeländernas ovilja att acceptera rapporten har väckt stor irritation.

– Det faktum att fyra länder försöker att förminska värdet av en vetenskaplig rapport är anmärkningsvärt, säger Alden Meyer, en av experterna, till CBSnews.

I ett officiellt uttalande från USA:s utrikesdepartement sägs att USA är villigt att notera rapporten men att man tidigare gjort klart att USA inte stödjer slutsatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet