Malaria ökar – men vaccin skänker hopp

Publicerad

Varje år dör över 600 000 människor i malaria, de allra flesta barn under fem år. Och de senaste åren har malaria ökat efter en lång period av nedgång. Men hoppet att vända trenden har ökat sedan världens första malariavaccin nu har visat lovande resultat.

Bördan av malaria är enorm för Afrika som under 2020 stod för 96 procent av de 627 000 döda i sjukdomen. 80 procent var barn under 5 år. Ett annat sätt att uttrycka det är att varje minut dör ett barn av malaria i Afrika söder om Sahara.

Coronapandemin kom vid en tidpunkt då bekämpningen av malaria redan hade börjat tappa mark och pandemin har inneburit ytterligare störningar i malariabekämpningen. Tiotusentals fler barn dog på grund av nedstängningar och andra insatser mot Covid-19.

Samtidigt godkändes världens första malariavaccin av WHO i oktober 2021. Över en miljon barn i Ghana, Kenya och Malawi har fått vaccinet, som kallas RTS,S.

”En tydlig nedgång”

SVT besökte Ghana och området Gyabankrom som var ett av de områden där vaccinet har provats.

– Malaria har sedan lång tid tillbaka varit det absolut vanligaste som folk kommer och söker vård för. Malaria toppar fortfarande, men vi ser en tydlig nedgång, säger Dennis Kakraba som är föreståndare för Gyabankrom hälsocenter.

Men vaccinet är ingen silverkula. RTSS har bara 30 procents effektivitet mot svår och dödlig malaria. Det är lågt jämfört med andra vaccin som har över 90 procents effektivitet.

– Vi måste fortsätta med alla andra insatser som sprej, myggnät, testning och att rensa kring stillastående vatten där myggorna kläcks, säger Dennis Kakraba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.