EU-kommissionären Cecilia Malmström tror inte på nya förhandlingar om TTIP. Foto: TT

Malmström tror inte på TTIP-samtal

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionären Cecilia Malmström tror inte det går att återuppta förhandlingar om TTIP-avtalet med USA där de avbröts för drygt ett år sedan. För många nya problem har tillkommit.

Frihandelsavtalet TTIP förhandlades fram av EU-kommissionen och Obamaregeringen, men har legat i frysboxen i mer än ett år.

– Förutsättningarna har ändrats ganska mycket. Det är inte bara att plocka ut det och börja där vi slutade, säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär när hon träffar journalister inför flera inbokade möten med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

USA:s nya tullar

– Det är en annan regering. USA har lämnat Parisavtalet. De har skärpt reglerna för offentlig upphandling, med Buy American, tillägger hon.

Spansk olivolja

Enligt Malmström har USA-presidenten Donald Trumps protektionism hittills i första hand riktats mot Kina, Naftaländerna Mexiko och Kanada och Stillahavsländerna i det skrotade TPP-avtalet. Men även EU har fått känna av den nya linjen i handelsfrågor med straffavgifter på spansk olivolja och långt gångna planer på nya ståltullar.

Frågan om att återuppta samtalen om TTIP har aktualiserats på Davosmötet sedan medier rapporterat obekräftade uppgifter enligt vilka USA:s handelsminister Wilbur Ross i samtal på mötet ska ha sagt att han gärna vill gå den vägen.

– I så fall blir det en annan typ av handelsavtal tror jag, säger Malmström.

Vad hon i så fall siktar på vill hon inte precisera.

TT: Är det ett TTIP-light du ser framför dig?

– Jag vill inte kalla det så, för då är det så det blir. Men det finns naturligtvis massor att göra för att underlätta handeln mellan EU och USA.

Hon tillägger att hon inte har fått några besked om att det skulle finnas ett intresse för nya handelssamtal.

Ross har höjt tonläget

Samtidigt har Wilbur Ross höjt tonläget i handelsfrågorna märkbart på Davosmötet med sitt uttalande om att det råder handelskrig mellan Kina och USA och att USA nu skickar ut sina trupper till skyttegravarna.

Malmström håller i och för sig med Ross om att Kina bryter mot handelsregler genom att stänga ute utländska företag och dumpa subventionerade kinesiska varor på världsmarknaden.

– Men att tala om handelskrig och ökade insatser är inte bra för världen, för USA eller någon annan. Vi måste sitta ned och hantera de här frågorna. Att prata om handelskrig är oansvarigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet