Maltas regerings stabschef Keith Schembri avgår efter att ha kopplats till utredningen om mordet på maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Foto: Darrin Zammit Lupi/Guglielmo Mangiapane/Reuters/TT

Maltas stabschef avgår efter journalistmord

Uppdaterad
Publicerad

Maltas stabschef Keith Schembri avgår efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Enligt uppgifter till Times of Malta ska Schembri pratat i telefon med den företagsledare som greps förra veckan, misstänkt för inblandning i mordet.

Maltas premiärminister Joseph Muscat meddelar att stabschefen Keith Schembri nu slutar, skriver Reuters. Poliskällor säger att Schembri har hjälpt dem i fallet, men att han själv vill inte kommentera det.

Schembri pressades att avgå på grund av att det påstods att han hade ekonomiska kopplingar till den företagsledare som greps förra veckan, misstänkt för att vara inblandad i mordet. Enligt källor till Times of Malta ska de två även pratat med varandra i ett långvarigt telefonsamtal bara timmar innan gripandet.

Hård kritik

Förutom företagsledaren som greps förra veckan har flera andra personer gripits misstänkta för inblandning i mordet. Samtidigt har både regeringen och polisen fått hård kritik för att förundersökningen har allvarliga brister, enligt bland andra Europarådet.

Journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia dödades i en kraftig bilexplosion på ett fält utanför sitt hem på Malta i oktober 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.