Invånare i Hong Kong bär ansiktsmasker i ett försök att skydda sig från viruset. Foto: Vincent Yu/AP/TT

En död av coronavirus i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man har avlidit av coronaviruset i Hongkong, skriver nyhetsbyrån AP.

I Hongkong höjs nu röster för att stänga gränserna. Samtidigt erkänner Kina brister i sin hantering i virusutbrottet.

Mannen som dog i Hong Kong hade rest till den kinesiska staden Wuhan, där virusutbrottet började. Sjukvårdsmyndigheten i Hongkong har uppgett att han hade medicinska problem sedan tidigare, men har inte specificerat vilka, enligt AP.

Det är det andra dödsfallet utanför Fastlandskina.

Coronapandemin

Protester från sjukvårdspersonal i Hongkong

I Hongkong höjs röster för att stänga gränsen mot Fastlandskina, rapporterar Reuters. Hundratals sjukvårdsarbetare har för andra dagen i rad demonstrerat för att få det regionala styret att stänga gränserna. Hongkongs politiska ledare, Carrie Lam, beslutade i måndags att låta tre gränskontroller vara fortsatt öppna och protesterna fortsatte även under tisdagen.

64 nya dödsfall på ett dygn

De flesta av de som smittats med coronaviruset har upplevt milda symtom. De flesta dödsfall har inträffat hos äldre med bakomliggande åkommor som diabetes eller hjärt-kärlsjukdom.

Enligt de senaste siffrorna från Kina har nästan 20 500 personer bekräftats ha smittat med viruset i landet, och 425 har dött. Det innebär över 3 000 nya bekräftade smittfall och 64 nya dödsfall jämfört med dagen innan.

Utanför Kina har 180 personer bekräftats smittade och två har dött – förutom mannen i Hong Kong avled en man i Filippinerna under söndagen.

Kina erkänner brister

Kina medger brister i landets krishantering av virusutbrottet, rapporterar BBC. Medgivandet kommer i en skriftligt uttalande från Politbyråns ständiga utskott, det organ där maktpartiets ledande politiker sitter. Enligt rapporten måste Kina förbättra sitt krishanteringssystem och förbjuda illegala djurmarknader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet