Många människor köar för att ta ett sista farväl av drottning Elizabeth. Foto: Daniel Leal/TT

Man gripen vid drottningens kista

Uppdaterad
Publicerad

Under köandet vid drottning Elizabets lit de parade bröt sig en man ur kön på fredagskvällen och rörde olovandes vid drottningens kista. 

En man greps under fredagskvällen inne i Westminster Hall där den brittiska drottningen ligger på lit de parade, rapporterar The Guardian.

Rörde vid kistan

Enligt ett vittne ska mannen ha tagit sig ur kön och fram till den upphöjning, en så kallad katafalk, som kistan vilar på och rört vid kistan innan han greps av polis.

Scotland Yard säger i ett uttalande att mannen har gripits och häktats för att ha stört den allmänna ordningen.

Händelsen inträffade strax före klockan 22 lokal tid, då många redan köat i över tolv timmar för att få en glimt av drottningens kista. Bara några timmar tidigare hade drottningens fyra barn – kung Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward – vakat vid kistan. En liknande vaka kommer att hållas av drottningens åtta barnbarn under lördagen.

Övergrepp bland köande

Tidigare har två kvinnor anklagat en man för sexuella övergrepp under tiden som de stått i kö till Westminster Hall.

Säkerhetsplaneringen inför drottningens lit de parade i London har varit enorm med tanke på den ökade risken för terrorattacker då stora folkmassor har samlats i centrala London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.