Människor samlades på torsdagen till en minnesmanifestation för Roman Bondarenko i Minsk. Foto: STR

Man misshandlad till döds av maskerade män i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Han attackerades av maskerade män och släpades iväg till en skåpbil och kördes i väg. När 31-årige Roman Bondarenko några timmar senare dumpades utanför ett sjukhus i Minsk hade han så svåra hjärnskador att han avled.

Händelsen kommer samtidigt som regimen blir allt brutalare i sina försök att slå ner protesterna i Belarus.

I onsdags kväll anlände flera minibussar till ett bostadsområde med lägenhetshus i Minsk. Ur minibussarna hoppade maskerade män som började riva sönder de vita band som satts upp på en innergård till stöd för protesterna mot Lukasjenko, rapporterar DN med hänvisning till den belarusiska sajten Realt.onliner.

Flera av de boende, däribland Roman Bondarenko, ställde sig ute och iakttog vad som pågick på deras gård. Plötsligt gick de maskerade männen till attack mot Bodarenko och slog honom till marken. Flera vittnen berättar hur 31-åringen därefter drogs in i en av skåpbilarna och kördes i väg.

Några timmar senare dumpades han vid ett sjukhus i Minsk. Då var han medvetslös och hade fått så svåra hjärnskador att läkarna omgående opererade honom, men förgäves. Under torsdagen avled Bodarenko till följd av sina skador.

Regimens agerande alltmer brutalt

De maskerade männen bar civila kläder och därför finns inga bevis för vilka de var. Men händelsen går i linje med det alltmer brutala agerande som symboliserat inrikesministeriets elitsoldater de senaste veckorna.

Regimen i Belarus har blivit allt våldsammare i sina försök att slå ner protesterna. I slutet av oktober kom vittnesmål om hur polisen använt chockgranater mot demonstrationståg i huvudstaden och jagat demonstranter in i trapphus där de misshandlats.

Så sent som i förra veckan omhändertogs minst 800 personer som deltagit i landsomfattande demonstrationer runtom i Belarus.

Dådet väntas väcka nytt liv i protesterna i Belarus. Tusentals personer har redan samlats på Minsk gator under en minnesstund och oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har hållit ett tal där hon riktade sig till Bondarenkos familj.

– Er son blev ett oskyldigt offer för ett ohyggligt system. Men för oss kommer han alltid att vara vårt lands hjälte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.