Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Videos sprids på arbetare som lämnar sina arbetsplatser runt om i Belarus. Foto: Radio Free Europe/Radio LibertyVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu hänger det på arbetarna om strejken ska lyckas

Uppdaterad
Publicerad

Det är på arbetarnas axlar belarusernas framtida öde vilar. Därför riktas allas ögon i dag mot arbetarna – kommer de klara att stå emot myndigheternas hot, våld och påtryckningar eller kommer de fortsätta arbeta åt regimen, säger protestledarna i den belarusiska staden Grodno till SVT.

Belarus statsfinanser är helt avhängiga landets stora statliga fabriker. Om fabrikerna stannar går landet i konkurs och då kommer Lukasjenko ha svårt att sitta kvar vid makten.

I slutet av augusti besökte SVT staden Grodno och träffade några av dem som ledde protesterna där, bland annat Vadim Venskij, en av strejkledarna på den kemiska fabriken Grodno Azot, som har ca 7 500 anställda.

Att bryta fabrikens produktion är mycket svårt eftersom den kemiska tillverkningen är en komplicerad process som inte går att stoppa hur som helst. Ändå samlades ett hundratal arbetare och invånare vid sjutiden utanför ingången till fabriken för att hindra morgonens vaktbyte.

– Polisen hade då skapat en korridor med sina sköldar tvingade dem med passerkort in på området medan andra som inte skulle arbeta greps, säger maskinoperatören och strejkledaren Vadim Venskij på telefon till SVT.

Har samlats utanför polishuset

Enligt myndigheterna greps totalt 32 personer som fördes till polisstationen. Den oberoende belarusiska nyhetssajten Onliner och Grodno Azots strejkkommitté uppger att flera personer misshandlades med batonger under transporten till polisstationen.

Under eftermiddagen har anhöriga samlats utanför polishuset för att ta reda på vad som hänt med de gripna. Den lokala nyhetssajten Grodno Life uppger att man släpper folk efter hand, efter att de förhörts.    

Jezji Grigentja, en av oppositionsledarna i Grodno berättar att polisen också börjat gripa människor i deras hem.

– Vid den stora demonstrationen på torget igår greps omkring 20 personer, men sedan framgick det att över 70 personer gripits. Detta, att människor nu hämtas i sina hem har börjat ske sen Lukasjenko sagt att det är bättre att plocka folk hemma än att jaga dem på torgen. Nu känner sig ingen trygg här längre, säger Jezhi Grigentja som själv suttit totalt 20 dagar i häkte. Han greps för andra gången ett par veckor efter att vi träffat honom i Grodno och han är åtalad för att ha arrangerat illegala demonstrationer.

”Varför ska jag jobba åt dem som slår oss med batonger”

Egentligen tror inte Jezji så mycket på demonstrationer.

– Nej, om vi kommer lyckas beror nu helt på våra arbetare, om fabrikerna stannar då faller Lukasjenko, säger Jezji Grigentja.

Maskinoperatören Vadim Venskij instämmer. Han tänker inte gå på nattskiftet ikväll.

– Varför ska jag jobba åt dem som slår oss med batonger när vi kommer till vår egen arbetsplats. Det är absurt. Nej, jag har bestämt mig, säger strejkledaren Vadim Venskij.

Under måndagen fortsatte demonstrationerna i Minsk. Tusentals pensionärer, studenter och läkare gick ut i gemensam protest mot våldet och med krav på Lukasjenkos avgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet