Starka bilder visar hur demonstranter flyr från polisen och försöker gömma sig i lägenhetshus. Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty

Nya filmer visar polisbrutaliteten i Belarus – demonstranter misshandlas i sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Våldet fortsätter i Belarus. Videor från söndagens demonstration i Minsk visar hur kravallpolis skjuter chockgranater in i demonstrationståg och hur demonstranter sedan jagas in i trapphus och lägenheter och misshandlas.

– Polis har fullständigt övergett sin skyldighet att skydda medborgarna och har getts fri tillgång till att använda godtyckligt våld mot dessa, säger Denis Krivosheev, internationellt ansvarig på Amnesty.

Protesterna från oppositionen i Belarus har ekat över huvudstaden Minsk varje söndag sedan den kritiserade valet den 9 augusti. Även i söndags fylldes gatorna med tiotusentals demonstranter, och som så många gånger förut mötes de av kravallpolis och tårgas.

– I dag har regimen återigen visat belarusier att våld är det enda den är kapabel till, skrev oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja,på meddelandetjänsten Telegram på söndagen.

Protester i Belarus

Eftersom polisen ofta har svårt att göra gripanden under protesterna har man bytt taktik. Nu väntar man in demonstranterna när de är på väg hem, för att kunna gripa dem i mindre grupper.

”Stormar in i lägenheter”

Invånare i Minsk har nu börjat låsa upp sina portar och ytterdörrar så att demonstranter kan gömma sig. Men videor visar hur poliserna tar sig in i folks lägenheter för att gripa demonstranter. 

– Vi har sett oroväckande filmmaterial på kravallpolis som stormar in i någons privata lägenhet och misshandlar personerna inuti, säger Denis Krivosheev, internationellt ansvarig på Amnesty.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020, då president Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna, utbröt de största protesterna sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har sedan dess gripits i landet. Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden.

Demonstranterna Aksana Krutova och Zmicier Kaspiarovitj blev vittne till händelsen och berättar i klippet vad de såg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet