Flera barn dog när skolor jämnades med marken

Uppdaterad
Publicerad

Ett stormoväder som dragit fram under helgen har lett till stor förödelse i centrala USA. President Obama har utlyst katastroftillstånd i delstaten Oklahoma.

Tornadon, som drog genom Oklahoma City, var tre kilometer bred och orsakade massiv förödelse.

Tidigare under tisdagen uppgavs att över 90 personer hade dödats i tornadon. På eftermiddagen svensk tid meddelade chefen för Oklahoma Citys rättsmedicinska avdelning att dödssiffran skrivits ned till 24.

Tornado Oklahoma

Orsaken till att dödssiffran skrivits ned är att de döda räknats två gånger.

Enligt de nya uppgifterna är nio av de döda barn.

I stort antal personer, enligt vissa uppgifter över 140, vårdas på sjukhus.

Föste in barnen i badrummen

Ricky Stover och hans familj hade tagit sin tillflykt till källaren när tromben drog fram över hans hus.

– Vi trodde vi skulle dö. Tromben ryckte upp källardörren och glaskross och bråte började vina omkring oss. Vi trodde verkligen att vi skulle dö, berättar Ricky Stover

Cyndi Christopher hade just hämtat sin son på dagis när hon hörde om trombvarningen. Hon for hem med sin son, men blev strax tvungen att fly när tromben kom mot deras hus.

– Jag körde så fort jag bara kunde och lyckades köra ifrån stormen, berättar hon.

När varningssirenerna ljöd föste de anställda vid förskolan Agapeland Learning Center in ett 15-tal barn i två badrum. De täckte över barnen för att skydda dem och sjöng för dem för att lugna dem. Vinden slet upp taket på ett badrum och bråten regnade ned över barnen, men trots att förskolan blev nästan helt förstörd klarade sig barnen oskadda.

– Inte ett enda barn fick en skråma, säger Cathy Wilson vid förskolan till The New York Times.

Vindhastigheter som lyfter en jumbojet

Tornadon piskade upp extrema vindhastigheter på 320 kilometer per timme. Det är mer än den fart på vinden som en fullastad jumbojet behöver under vingarna för att kunna lyfta.

Bilar har kastats runt och förvandlats till flygande murbräckor och bilderna från staden vittnar om en extrem förödelse.

– Det ser ut som ett bowlingklot har rullat över staden och krossat allt i sin väg. Det är rejäla byggnader som helt har krossats, sade metereologen Chad Myers till CNN.

”Vi behöver massor med böner”

På måndagskvällen amerikansk tid sade Oklahomas guvernör Mary Fallin att det krävdes ”ett mirakel” för att människor ska överleva i ett så massivt oväder.

– Det behövs massor med böner i natt. Vi behöver be för dem som skadats och dem som förlorat så mycket, sade hon till tv-kanalen CBS.

Skolbarn fångade under rasmassorna

Mellan tjugo och trettio skolbarn fångades under rasmassorna när Plaza Towers School totalförstördes av tromben, liksom ytterligare en grundskola och därtill ett sjukhus som stod i trombens väg. 75 lärare och barn ska ha funnits i Plaza Towers School när den jämnades med marken.

Den del av Oklahoma City som drabbats värst heter Moore och är en förort med omkring 50.000 invånare.

Katastroftillstånd utlyst

På tisdagsmorgonen utlyste USA:s president Barack Obama katastroftillstånd i Oklahoma och beordrade federal hjälp till området.

Förutom akuta hjälpinsatser betyder det också att såväl privatpersoner som företag kan söka ekonomisk hjälp för att tillfälligt få någonstans att bo och verka, och för att få ta särskilt billiga lån till återuppbyggnad av oförsäkrad egendom.

Drabbas ofta av tromber

Oklahoma City ligger i ett område som ofta drabbas av våldsamma virvelstormar. Den värsta som drabbat Oklahoma slog till 1999 och dödade 40 personer. Då uppmättes vindhastigheter på 512 kilometer per timme – de högsta vindhastigheter som uppmätts på jordens yta.

De som upplevde den säger att gårdagens tromb var kraftigare, men det beror sannolikt på att trombens diameter denna gång var avsevärt större och förödelsen mer omfattande.

1999 orsakades skador för omkring tio miljarder kronor och det mesta tyder på att kostnaderna även denna gång kommer att bli höga såväl mänskligt som ekonomiskt.

Fakta

Vad är en tornado?

Tornado, tromb eller skydrag är alla benämningar på kraftfulla virvelvindar. Dessa skapas vid kraftiga åskväder och virvelvinden bildar en molnslang ner till marken (gäller inte skydrag som aldrig får kontakt med markytan).

Även Sverige drabbas på sommarhalvåret av tromber, men dessa är små i jämförelse med de som drabbar Nordamerika.

De kraftfulla trombernas diameter brukar variera från omkring 100 meter upp till en kilometer och i sällsynta fall upp till flera kilometer. Tromben som nu drabbat Moore är med sina 3 kilometers diameter alltså mycket stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet