48 döda i attack i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män på motorcyklar har stormat in i en by i norra Nigeria och dödat ett femtiotal bybor.

Dådet var enligt lokala myndigheter en hämnd mot att byborna format en väpnad grupp för att försöka skydda sig mot boskapstjuvar.

I attacken rörde sig cirka 150 beväpnade män från hus till hus i jakt på medlemmar ur den väpnade gruppen, medan skyttar befann sig på en närliggande kulle och sköt mot flyende. Även hus ska ha satts i brand och sammanlagt 48 människor dödats, rapporterar AFP/France24.

Myndigheterna är frånvarande i stora delar av landet och kan inte garantera säkerheten. I många byar har det därför skapats lokala väpnade grupper, något som ofta skapar en ond cirkel av sammandrabbningar och hämndattacker, skriver TT.

– Räder av banditer som stjäl boskap och pengar från bybor har blivit ett seriöst problem som federala och statliga myndigheter måste handskas med centralt, säger Ibrahim Birnin-Magaji, informationskommissionär i regionen Zamfara, där attacken skedde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.