Många döda i blodig attack på moské

Publicerad

Minst 18 människor dödades och över 40 skadades i en dubbel självmordsattack i nordöstra Irak på fredagen. Tre av dödsoffren var poliser.

Attackerna skedde i staden Balad Ruz sju mil nordöst om Bagdad. Besökare i den shitiska al-Zahraa-moskén var på väg därifrån när den första bomben detonerades. När människor kom för att hjälpa de skadade sprängdes den andra bomben. Bland de dödade fanns stadens polischef.

På fredageftermiddagen hade ingen tagit på sig dådet men det finns flera tecken som tyder på att den terrorstämplade rörelsen Islamiska staten (IS) ligger bakom attacken. IS har lagt stora delar av västra och norra Irak under sig och har i det närmaste dagligen utfört dödliga attacker mot irakiska säkerhetsstyrkor och mot Iraks shiitiska majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irakkriget

Mer i ämnet