Foto: TT

Många döda i brand i Sibirien – flera saknas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 64 människor, flera av dem barn, har mist sina liv efter branden som bröt ut i ett köpcentrum i Sibirien i Ryssland, uppger nyhetsbyrån Reuters. Dödssiffran befaras stiga ytterligare eftersom flera människor fortfarande saknas.

En dödlig brand i ryska staden Kemerovo har krävt minst 64 dödsoffer, bekräftar myndigheter, enligt Tass. Samtidigt uppges 16 personer fortfarande saknas och dödssiffran befaras därför stiga ytterligare.

Källor som Interfax talat med säger att chanserna att hitta överlevande är mycket små.

44 människor har skadats i branden, tolv av dessa vårdas fortfarande på sjukhus, flera med allvarliga skador.

Flera barn bland offren

Branden inträffade på översta våningen i ett fyra våningar högt köpcentrum i staden, som ligger i södra Sibirien. Myndigheterna tror att elden började i ett trampolinrum för barn.

Just i dagarna har centrumet varit välbesökt av just barnfamiljer eftersom barnen var på lov och centret har marknadsfört sig med aktiviteter för barn. Och fler än hälften av de döda tros vara just barn.

Anledningen till det är att branden utbröt på den översta våningen i köpcentret där det fanns ett lekrum för barn. Även flera biografer, och det ska ha pågått en matinéföreställning på en av dem.

Här ligger ​Kemerovo, i södra Sibirien i centrala Ryssland. Foto: TT

Släcktes efter fem timmar

Branden var inte helt släckt förrän efter tio timmar. Enligt myndigheterna berodde svårigheterna med att släcka den på ”byggnadens komplexitet” och ”överflöd av brännbart material” på platsen, enligt Gazeta.

Nyhetsbyrån Interfax skriver att elden spreds över mer än 1 000 kvadratmeter, och även närliggande byggnader evakuerades eftersom man befarar att köpcentret skulle kunna rasa helt.

Brister i brandskyddet

Utredare har funnit stora brister i köpcentrets brandskydd, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Bland annat var nödutgångar blockerade och en säkerhetsvakt hade dessutom stängt av brandlarmet.

Fyra personer har frihetsberövats och förhörts, bland andra den tekniske chefen för företaget som äger byggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Mer i ämnet