Foto: TT

Vittnet: Det fanns inget larm och dörrarna var låsta

Uppdaterad
Publicerad

Människor som var på köpcentret Zimnjaja Višnja i Sibirien vittnar om en mardrömslik situation med låsta dörrar och bristande information.

– Det fanns inget larm, det fanns inga sprinklers och dörrarna som ledde ut på första våningen var låsta, säger Ivan som var på platsen med sin dotter.

Köpcentret Zimnjaja Višnja i Sibirien var fyllt med skolbarn på lov när en storbrand bröt ut.

Flera av vittnena uppger att brandlarmet inte fungerade och att de inte förstod att det brann förrän de själva såg lågorna eller fick höra det av andra. Enligt Novaja Gazeta fick personalen gå runt och upplysa besökarna om att det brann eftersom inget larm gick i gång.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

”Det fanns inget larm”

Ivan, en av föräldrarna som var på centret med sin dotter, berättar för Siberian Times hur de var vid skridskobanan när han såg att det brann vid en intilliggande leksaksjärnväg.

– Jag hörde människor skrika och såg sedan lågor. Jag skrek “evakuera” och tog tag i min dotter som fortfarande hade skridskorna på.

Pappan och dottern lyckades först ta sig till våningen under och sedan ut ur byggnaden.

– När vi sprang ut såg jag en tonåring ramla ut genom fönstret, berättar Ivan.

Ryska medier har publicerat filmklipp på människor som hoppar ut genom fönster och flera vittnen uppger att de har sett barn och vuxna hoppa, men det finns inga uppgifter om hur många av dessa som har klarat sig eller dött.

– Det fanns inget larm, det fanns inga sprinklers och dörrarna som ledde ut var låsta, säger Ivan.

”Allt brinner, dörrarna är stängda”

Branden tros ha brutit ut i ett trampolinrum, bredvid en biograf, och snabbt spridit sig i köpcentrets fjärde våning där föräldrarna lämnade sina barn att roa sig med olika aktiviteter, medan de vuxna uträttade ärenden på de nedre våningarna.

I sociala medier publicerar oroliga närstående bilder på dem som saknas och ber om hjälp att hitta dem.

Enligt uppgifter i ryska medier kontaktade flera barn sina föräldrar och släktingar inifrån den brinnande byggnaden.

– Allt brinner, dörrarna är stängda, jag kommer inte ut, jag kan inte andas, sa en tolvårig flicka som talade i telefon med sin moster, enligt Siberian Times.

Flickan ska ha varit på bio med flera kamrater medan de vuxna i sällskapet shoppade. Samtliga vuxna överlevde, men en del av barnen saknas fortfarande.

Här ligger ​Kemerovo, i södra Sibirien i centrala Ryssland. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Mer i ämnet