SVT:s korrespondent på plats i Kemerovo

Uppdaterad
Publicerad

Det tog bara några sekunder innan lamporna slocknade och översta våningen i shoppinggallerian fylldes av rök. Hundratals människor lyckades ta sig ut, men 64 blev kvar därinne och dog. Minst 41 av de döda var barn. SVT:s Moskvakorrespondent Bert Sundström besökte Kemerovo knappt tre månader efter tragedin.

Söndagen den 25 mars började det plötsligt brinna på översta våningen i en shoppinggalleria i staden Kemerovo i sydvästra Sibirien. Brandlarmet fungerade inte och många utgångar var blockerade.

Värst var det på gallerians biograf.  Där pågick en matinéföreställning och någon hade låst biografens alla dörrar. De instängda ringde desperat efter hjälp, deras anhöriga vädjade till vakter att ta sig in och låsa upp dörrarna, men dörrarna förblev stängda och 32 människor, mest småbarn, dog.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Fru, barn och syster dog

Värst drabbad av alla blev Igor Vostrikov. Alla hans tre små barn, hans fru och hans syster dog inne på biografen. Idag försöker Igor orka leva vidare genom att slåss mot det som många menar orsakade katastrofen:  korruption, likgiltighet och inkompetens – något som ryska medborgare vardagligen tingas att brottas med.

Se i klippet ovan när SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström besöker Kemerovo knappt tre månader efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Mer i ämnet