Rysslands president Vladimir Putin besökte under tisdagen Kemerovo i Sibirien. Foto: TT

41 av offren för branden i Sibirien var barn

Uppdaterad
Publicerad

64 människor omkom i en brand i ett köpcenter i ryska staden Kemerovo. 41 av de omkomna är barn. Enligt de ryska utredarna var personalen på köpcentret de första att fly elden.

– De övergav barn och deras föräldrar, säger utredningskommitténs ordförande Alexander Bastrykin.

Söndagen den 25 mars började det brinna i en shoppinggalleria i staden Kemerovo. Branden startade vid elvatiden på förmiddagen på den fjärde och översta våningen i det välbesökta köpcentret, som ligger nordost om Novosibirsk i Sibirien.

Stora brister har konstaterats i köpcentrets brandskydd. Bland annat hade en säkerhetsvakt stängt av brandlarmet och nödutgångar var blockerade, uppger utredarna, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Skarp kritik från Putin

Rysslands president Vladimir Putin kritiserade i skarpa ordalag säkerhetssituationen på köpcentret, där den förödande branden skördade 64 människors liv, 41 av dem barn.

– Detta var inte en stridssituation, inte en oväntad metangasläcka i en gruva. Människor omkom, barn. Vi pratar om demografi och förlorar så många människor av vilken anledning? På grund av kriminell oaktsamhet och vårdslöshet, säger Putin under ett besök i Kemerovo, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Presidenten inledde besöket med en tyst minut och uttryckte sina kondoleanser till offrens anhöriga.

Upprörda demonstranter

Tusentals invånare i Kemerovo samlades några dagar efteråt för att protestera, rapporterar AP. Enligt Nyhetsbyrån krävde de en fullständig utredning av orsaken till branden.

Demonstranterna bestrider också den officiella siffran över antalet döda och menar att myndigheterna mörkar omfattningen av branden, rapporterar AP.

Ett stort antal upprörda invånare i Kemerovo samlades under tisdagen och krävde svar om söndagens branden. Foto: TT

”Personalen flydde”

I en tv-sänd redogörelse säger Alexander Bastrykin, den ryska utredningskommitténs ordförande, till Putin att personalen låste dörren till det rum som började brinna och inte heller i övrigt stod för några hjältedåd.

– Personalen flydde. De övergav barn och deras föräldrar. De anställda som hade uppgiften att tillhandahålla säkerhet och organisera evakueringen var de första att fly, säger Bastrykin.

– Praktiskt taget ingen av köpcentrets anställda skadades, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbranden i ryska Kemerovo

Mer i ämnet