Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från ryskt håll pratas det om en ”de-nazifiering” av Ukraina. Motsägelsefullt i staden Odessa med sin långa och stolta judiska historia. Foto: SVT

Många judar lämnar Odessa: ”En tragedi för hela Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Miljonstaden Odessa i södra Ukraina har en rik judisk historia och efter andra världskriget återuppbyggdes den judiska församlingen i staden. När judar nu flyr staden så ses det som ännu ett exempel på att demokratin och toleransen i Ukraina är hotad.

Före andra världskriget hade hamnstaden Odessa en stor judisk befolkning. Rysslands invasion har gjort att det judiska samhälle som byggts upp i decennier efter andra världskriget nu riskerar att förstöras. Odessa har hittills under kriget inte utsatts för några stora anfall från Ryssland – men många invånare har ändå flytt staden. Tiotusentals invånare med judisk bakgrund ska hittills ha flytt.

– Som judisk ledare upplever jag det som en tragedi för alla judar, inte bara i Odessa, utan i hela Ukraina, säger Avraham Wolff, chefsrabbin i Odessa. 

Hör Avraham Wolff i klippet ovan om Odessas judiska historia och framtiden för staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.