Margot Wallström tweetade ett mystiskt meddelande efter Trumps omtalade tal. Foto: TT/Twitter

Många skämt under hashtag #LastNightInSweden efter Trumps tal

Uppdaterad
Publicerad

Att USA:s president Donald Trump i ett tal nämnde att något hänt i Sverige ”i går kväll”, fick folk i sociala medier att gå i spinn. Under söndagen gav sedan Sveriges utrikesminister Margot Wallström ett mystiskt svar.

”På förekommen anledning” skriver hon på Twitter.

Wallströms tweet Foto: Skärmdump från twitter

Hon länkar sedan till Utrikesdepartementets tweet som meddelar följande:

”Oxford Dictionaries utsåg 'postsanning' till årets ord 2016. – utrikesdeklarationen 2017”

Utrikesdepartementets tweet Foto: Skärmdump från Twitter

TV: Trump: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”

Uttalande kan ha handlat om en dokumentärfilm

Trump-uttalandet om Sverige kom under ett politiska massmöte i Florida på lördagskvällen i USA.

– Titta vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, sade presidenten från scenen.

Det spekuleras om att Trump hänvisar till ett program som sänts på fredagen på tv-kanalen Fox. Filmaren Ami Horowitz intervjuas om en dokumentärfilm han gjort där han för fram tesen om att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.

Bildt: Har du rökt på Trump?

Carl Bildt är en av dem som höjer på ögonbrynen på Twitter. ”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?” skriver Sveriges forne utrikesminister som kommentar till en länk till rapportering om Trumps tal.

Under hashtaggen #LastNightInSweden driver twittrare hejdlöst med presidenten. Folk spekulerar vilt om vad som egentligen hände i går kväll i Sverige.

TV: Se hela Trumps tal i Florida här

På Twitter fick den som för tillfället twittrar från kontot @sweden fullt upp med att dementera att det skulle ha skett en terrorattack i Sverige:

”Nej. Inget har hänt i Sverige. Det var ingen terrorattack. Alls. Nyheterna just nu handlar om Melfest”, twittrar skolbibliotekarien Emma, och syftar på Melodifestivalen.

Givetvis finns det redan ett konto med just namnet @LastNiteNSweden som handlar just bara om vad som hände i Sverige den där kvällen som Trump refererade till. Strax efter Trumps tal kom första tweeten med ett budskap som knappast kan liknas vid politiskt sprängstoff:

”Det var ganska kallt”.

Analys: Trumps smekmånad är slut

Svt Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström (S), statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. De har valt att inte uttala sig.

Fotnot: Under söndagskvällen gick Donald Trump och Vita huset ut och förklarade vad presidenten menade när han i sitt tal pratat om vad som ”hände i Sverige i går kväll”. Det uppges vara en referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.