Många yazidier fortfarande försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Yaziderna är hatade av terrorgruppen IS. I augusti 2014 gick IS till attack mot folkgruppen vid Sinjarberget i norra Irak – över 10.000 yazider tillfångatogs eller dödades brutalt. Än i dag fortsätter sökandet efter försvunna eller kidnappade släktingar.- IS vill ha 15.500 dollar för att släppa min brorsdotter, berättar Khalida Murad, som SVT träffar i Skövde i Västergötland.

Även om IS nu tycks besegrat fortsätter lidandet för yaziderna, en folkgrupp med egen religion som är intensivt hatad av IS. I en hänsynslös attack slog terroristerna till mot yaziderna i augusti 2014. Mellan 10.000 och 12.000 människor dödades eller tillfångatogs – och sökandet efter släktingar och familjemedlemmar pågår än idag.

– Det sista samtalet jag hade med min bror var den 5 augusti 2014. Han sa att det var jättesvårt att ta sig ut. Att IS hade tagit över hela området, säger Khalida Murad, som bott i Skövde de senaste tio åren.

FN: ”Ska betraktas som folkmord”

Tusentals män dödades i attacken vid Sinjar medan kvinnor och barn kidnappades – och tvingades bli slavar åt IS-terroristerna. Både en FN-utredning och Europaparlamentet har slagit fast att händelserna ska betraktas som folkmord.

Fram till i höstas var osäkerheten stor kring vad som hänt med Khalidas bror, hans fru och deras sju barn.

Först fick man veta att två flickor ur familjen lyckats ta sig ut – ett halvår efter attacken hade de smugglats till Tyskland.

Sen fick man under hösten 2017 ett ljudmeddelande från ytterligare en av familjens flickor, Hadiya, nu 17 år gammal. De fick även se mobilbilder och filmer som bevis på att hon lever.

– IS-mannen som har Hadiya vill ha 15.500 dollar för att släppa henne, säger Hadyias farbror Asem Shammo till SVT.

”Detta är slavhandel”

Asem Shammo driver en pizzeria i Skövde och berättar om den tyngande oron för Hadiya och hur de tillsammans med andra släktingar lyckats samla in de pengar som krävs för att kunna köpa loss 17-åringen från sin kidnappare.

 – Vi har lämnat hälften av pengarna till IS-mannen. Nu kommer han troligen att ta Hadiya till ett tältläger i Irak. När hon är där måste vi betala andra hälften, säger han.

Dessutom har IS-mannen lämnat ytterligare ett meddelande till familjen Shammo.

Han säger sig veta vem som kidnappat Hadiyas lillebror Birhad – och att även den 11-årige pojken är till salu.

– Han kostar också 15.500 dollar. Det är slavhandel, konstaterar Asem Shammo uppgivet och berättar att familjen fortsätter att samla in pengar för att kunna rädda sina släktingar.

Sparar pengar till lösensummor

I Sverige finns cirka 6.000 yazidier, många av dem försöker spara ihop till de lösensummor som krävs för att kunna rädda någon anhörig.

Trots att det så kallade kalifat som IS skapade har fallit fortsätter lidandet och oron för många yazidiska familjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.