Manning hade fri tillgång till hemligt material

Publicerad

Inget hindrade den spionåtalade Bradley Manning att ladda ned amerikanska UD:s diplomatpost.

Den spionåtalade Bradley Manning hade fri tillgång till hemligstämplat material som lätt kunde laddas ned, enligt försvarets första vittne vid rättegången.

Manning anklagas för att ha släppt över 700.000 dokument till Wikileaks, vilket anses vara den mest omfattande läckan av hemligstämplade dokument i USA:s historia.

Enligt vittnet fanns det ingenting som hindrade honom från att installera mjukvaran för snabbnedladdning av UD:s diplomatpost.

Stor frihet på jobbet

Vittnen beskrev hur underrättelseanalytiker som Manning fick stor frihet på jobbet.

Kapten David Lim, en av Manning överordnade i Irak, sade från vittnesbåset på måndagen, att han uppmuntrat analytikern att fördjupa sig i utrikesdepartementets dokument samt annat hemligstämplat material för att undgå ”tunnelseende”.

Joshua Ehresman, som också ansvarade för Manning, bekräftade Lims uppgifter att det inte fanns någon tillsyn när det gällde att installera programvaror på arméns maskiner.

Naiv

Manning anklagas bland annat för att ha installerat ett program som gjorde det möjligt att ladda ned över 250. 000 regeringsdokument med en hastighet på 1.000 dokument i timmen.

Försvaret har försökt framställa Manning som naiv, en soldat med goda avsikter som ville visa amerikanerna krigets verklighet i Irak och Afghanistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chelsea Manning

Mer i ämnet