Stefan Åsberg, på plats vid rättegången. Foto: SVT

”Manning såg blek och nervös ut”

Uppdaterad
Publicerad
En blek och nervös Bradley Manning anlände i dag till den första dagen i rättegången som kan sluta med att han får spendera resten av sitt liv i fängelse.

I dag började rättegången mot den amerikanske soldaten Bradley Manning, som misstänks för den största läckan av hemligstämplat material i USA:s historia.

Manning, klädd i en svart uniform, satt mellan sina försvarsadvokater i militärdomstolen i Maryland på måndagen.

Han är åtalad på 22 punkter för att ha överlämnat 700.000 militära och diplomatiska dokument till webbsajten Wikileaks, som ägnar sig åt att offentliggöra hemligstämplade uppgifter.

SVT:s Stefan Åsberg var en av bara tio journalister som fått plats i rättegångssalen.

– Blek och nervös vände sig Manning om, gång på gång, för att se vilka som fanns i salen. Två av hans familjemedlemmar ska finnas på plats, säger Stefan Åsberg.

Läs också: En svårbevakad rättegång för journalisterna

Ville skapa debatt

25-årige Manning har i förhör sagt att han överlämnade de hemliga dokumenten för att skapa debatt i USA om militären och om utrikespolitiken i allmänhet.

– Jag tar fullt ansvar för mina handlingar. Jag kände att jag utförde något som skulle ge mig ett rent samvete, sade Manning.

– Försvaret hävdar att Manning visserligen var naiv, men att han ville peka på krigets rättvisor, säger Stefan Åsberg.

Regeringens allvarligaste anklagelse mot honom är att han har hjälpt fienden, enligt en spionerilag från 1917. Han anklagas även för att ha satt amerikaners liv i fara.

Åklagaren vill se livstid

Genom att erkänna sig skyldig till tio av åtalspunkterna, bland att ha brutit mot militär disciplin och gott uppförande, kan han klara sig undan med 20 års fängelse. Men om han döms för allvarligare åtalspunkterna riskerar han livstids fängelse.

– Åklagaren tecknade en tydlig bild av Manning som en skärpt soldat som visste exakt vad han gjorde – försåg terrororganisationer med viktig, hemlig information. Det råder ingen tvekan om att åklagaren vill se livstids fängelse, säger Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chelsea Manning

Mer i ämnet