Maoister sprängde buss i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 35 människor dödades när misstänkt maoistisk gerilla sprängde en buss i centrala Indien på måndagen, sade delstaten Chhattisgarhs regeringschef.

Enligt regeringschefen Raman Singh var 24 av dödsoffrens civila och elva poliser. Dessutom skadades 14 poliser och en civilperson i explosionen.

Chhattisgarh är ett av de ekonomiskt mest eftersatta områdena i Indien, vilket gör att jordmånen för den maoistiska gerillan är god.

Den maoistiska väpnade revolten omfattar 20 av Indiens 28 delstater, huvudsakligen i en bred nord-sydlig landremsa i östra delen av landet.

Sedan förra året deltar omkring 56 000 medlemmar av halvmilitära polisstyrkor i en offensiv i sex delstater mot maoisterna, som av regeringen har beskrivits som det värsta interna hotet mot Indiens säkerhet.

Inrikesminister P Chidambaran har dock sagt att regeringen måste göra något åt orsakerna till upproret och har erbjudit maoisterna fredssamtal, på villkor att de först tar avstånd från våldet. Maoistledare har sagt att de kan tala med regeringen, förutsatt att den först avblåser offensiven.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.