”Mardrömsseger för Merkel” – starka reaktioner i tyska medier

Uppdaterad
Publicerad

”Mardrömsseger för Merkel” och ”Vredesval” är några av rubrikerna i tyska medier dagen efter förbundsdagsvalet. Många ledarskribenter i de stora tyska mediaföretagen förfasar sig över att det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland kommer in i parlamentet.

Som en ”politisk jordbävning” beskriver Bild.de valresultatet och anser att Angela Merkel är ansvarig för förlusten av en miljon väljare till Alternativ för Tyskland. Resultatet kommer att aktivera högerflygeln inom CDU, anser Bild.de.

Sämsta valet någonsin

Angela Merkels CDU blev största parti men gjorde sitt sämsta val någonsin och tappade drygt 8 procentenheter av sina anhängare, jämfört med valet 2013. Även Socialdemokraterna backade kraftigt och vill lämna koalitionen med CDU. Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, blev tredje största parti med drygt 12 procent av väljarnas stöd.

Bra med SPD i opposition

”Merkel förtjänar nederlaget”, skriver Der Spiegel. Tidskriften anser att det är ”en katastrof” att Alternativ för Tyskland får drygt 12 procent av rösterna. Man anser att det är bra att Socialdemokraterna, SPD, tvingas att gå i opposition. En ny regering med gröna och liberala politiker kommer att ge impulser och leda till en modernisering av näringslivet, anser Der Spiegel. Angela Merkels erfarenhet som toppdiplomat kommer att behövas i Trumptider, skriver tidskriften.

Jordbävning

Medieföretaget Frankfurter Allgemeine, Faz.net, beskriver det tyska partilandskapet som ”efterkrigstidens ruinfält”. Valet var en jordbävning där det en gång så stora folkliga partiet SPD blivit marginaliserat till ”en skugga av sig självt”. ”Vi kommer att skakas av inmarschen av de högerradikala ledamöterna i förbundsdagen. Men detta är demokrati i arbete”, skriver Faz.net.

Hoppas på nyval

Chefredaktören för Faz.net hoppas att den kommande regeringen blir en temporär koalition under två år och att man därefter utlyser nyval. Han hoppas att AFD:s ledamöter under tiden gjort sig omöjliga, att Merkel-eran tagit slut och att partierna är bättre rustade att möta framtiden.

LÄS MER: Så här gick det i tyska parlamentsvalet

LÄS MER: Så kan Tyskland styras – koalitionsalternativen är flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet