Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Margot Wallström: ”Allvarligt om cyberattackerna ägt rum”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att cyberattackerna mot USA är fullständigt oacceptabla – om de har ägt rum.

– De amerikanska motåtgärderna förefaller i första hand ha vidtagits som respons, säger hon om utvisningarna av 35 ryska diplomater.

Obamaadministrationen har beslutat att utvisa 35 ryska diplomater Washington och San Francisco. De får 72 timmar på sig att lämna landet. Utvisningarna sägs vara ett svar på ryska ”trakasserier” av amerikanska diplomater i Moskva. Samtidigt utlovade presidenten sanktioner mot Ryssland efter de misstänkta dataintrången i samband med det amerikanska presidentvalet.

Ryssland meddelade på fredagen att man inte kommer att svara med motåtgärder.

USA-sanktioner mot Ryssland

”Mycket allvarligt”

Nu kommenterar utrikesminister Margot Wallström USA:s agerande.

”Utländska cyberattacker riktade mot ett annat lands demokratiska processer är självklart fullständigt oacceptabla. Om det är fastslaget att detta har ägt rum är det mycket allvarligt. De amerikanska motåtgärderna förefaller i första hand ha vidtagits som respons på ryska sådana som har syftat till att påverka valutgången i presidentvalet”, säger Margot Wallström i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Oklart om Sverige påverkas

Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö säger att det är för tidigt att svara på om åtgärderna påverkar Sverige eller om UD kommer att agera på något särskilt sätt efter beslutet.

– Hur det påverkar Sverige är för tidigt att säga i detalj. Givetvis måste vi titta på detaljerna och utifrån det fatta beslut om hur vi ska agera. Vi har givetvis löpande kontakt EU-länder och andra länder. Det här är något vi tittar på och följer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet