Margot Wallström: Behövs kvinnor vid förhandlingsbordet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor borde ta plats vid bordet när Ryssland och Ukraina förhandlar. Det tycker Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), som genom åren har deltagit i mängder av diplomatiska förhandlingar.

– Kvinnorna vill förstås också ha något att säga till om när det gäller framtiden för sitt land, säger Wallström i Morgonstudion.

Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina fortsätter. Enligt brittiska Financial Times har Kreml föreslagit 15 punkter som kan leda till att invasionen avbryts. Samtidigt har Kreml hävdat att man förhandlar med “kolossal energi”.

– Det viktigaste är att det finns en politisk vilja, att man vill komma överens. Men jag har påpekat avsaknaden av kvinnor vid förhandlingsbordet. I Ukraina strider kvinnor och har en otroligt viktig roll. De vill förstås också ha något att säga till om när det gäller framtiden för sitt land, säger tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) i Morgonstudion.

”Brukar vara stelt”

Wallström har genom åren suttit i mängder av diplomatiska samtal. Hon berättar att man rent praktiskt först brukar komma överens om hur många som ska sitta vid bordet från varje delegation och hur det ska gå till man ska tala med varandra.

– I alla sådana här förhandlingar brukar det vara väldigt formellt och rituellt med en koreografi som är väldigt speciell och stel. I det här fallet underlättar det säkert att man pratar samma språk och kan ha direktkontakt, säger hon.

Har förhandlat med Putin

Wallström har suttit vid samma förhandlingsbord som Putin, vid ett tillfälle innan han var Rysslands president.

– Jag har aldrig träffat en person med så iskalla ögon. Inga känslor kring den förhandlingen nådde hans ögon, berättar Wallström.

– Han hade absolut kontroll. Han behärskade varje detalj i den förhandlingen och kunde allt om sakfrågan. Han lät ingen annan tala, även om han var formellt artig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.