Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Foto: TT

Margot Wallström: EU:s trovärdighet står på spel

Publicerad

Nu har det ungerska parlamentet stiftat lagar om hårdare straff för de som tar sig över det omtvistade stängslet Ungern byggt. Landet kommer också att skapa transitzoner för flyktingarna som kommer till landet, rapporterar Reuters.
Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) att hela EU:s trovärdighet står på spel.

Margot Wallström (S) kommer att plädera för ett gemensamt kvotsystem när hon möter sina EU-kollegor i Luxemburg i dag.

– Både Tyskland och vi kommer att påpeka att det är ett oproportionerligt stort ansvar som vi tar och att det dessvärre finns länder som gör väldigt lite, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT när hon just landat i Luxemburg för ett två dagar långt möte med EU:s utrikesministrar.

Flyktingkrisen högst på agendan

Inga formella beslut kommer att fattas på mötet men flyktingkrisen står högst på agendan. För Wallström är det självklart att EU-länderna måste ta gemensamt ansvar för att ta emot människor på flykt, ett gemensamt system med bindande kvoter.

Starkt motstånd

Men motståndet mot bindande kvoter är stort bland vissa EU-länder, särskilt i östra EU. Så sent som i juni beslutade EU-ledarna om ett frivilligt system, där EU-länderna ska ta emot 40 000 asylsökande som kommit till Italien och Grekland. Hittills har länderna sagt sig vara beredda att ta emot 32.000.

Nu finns krav på att EU:s 28 medlemsländer, med 500 miljoner invånare, måste ta emot minst 100.000 människor på flykt.

Varför skulle EU-länderna kunna enas om detta nu, när det inte gick i juni och man inte nått målet på 40.000?

– Allvaret och det faktum att vi inte kan se att det i den direkta närtiden kommer att upphöra. Vi måste helt enkelt hantera den här frågan, säger Margot Wallström.

– Jag tror att det finns en större respekt för den här frågan nu.

Trovärdighet på spel

Wallström håller med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att flyktingkrisen är en större utmaning för EU än eurokrisen.

– Det är en annan sak när du pratar om pengar. Här är det levande människors öden. Hela vår trovärdighet står på spel, därför att det bygger på våra värderingar och vår människosyn. Om den ifrågasätts rör det själva fundamentet för det vi håller på med. Det är därför det är så allvarligt, säger Wallström.

Men Wallström syn delas inte av alla.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán säger att EU hotas av massinvandring med miljoner flyktingar, som kan förvandla européerna till en minoritet.

Samtidigt meddelar den ungerska polisen att gränsövergången Röszke vid den serbiska gränsen tillfälligt stängts, efter att 300 migranter flytt från ett närliggande flyktingläger, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet