Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Margot Wallström kommenterar Trumps Sverigeutspel

Publicerad

Nu kommenterar Margot Wallström (S) Donald Trumps Sverigeutspel. Utrikesministern menar att UD arbetar med att sprida en korrekt bild av Sverige. ”Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar”, säger hon.

I ett tal i Florida på lördagskvällen, svensk tid, sade Trump ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll” – utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Ungefär ett dygn senare förklarade Vita huset att presidenten syftade på ”ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag” och Trump skrev på Twitter att han refererade till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Läs mer: Donald Trumps förklaring: ”Refererade till tv-inslag om Sverige”

”Felaktiga uppgifter ökar”

Nu kommenterar utrikesminister Margot Wallström händelsen.

”Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden”, säger hon i ett skriftligt uttalande och fortsätter:

”UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”

Tar till åtgärder

Enligt uppgifter till Aftonbladet överväger UD att ta till åtgärder för att bemöta felaktigheterna i tv-inslaget, såsom att informera med statistik på tjänstemannanivå och att vända sig till vanliga amerikanska medborgare i sociala medier för att motarbeta en falsk bild av Sverige.

UD:s presstjänst kan inte bekräfta uppgifterna för SVT Nyheter, men Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger:

– Det här är en rutinåtgärd, det är inte ovanligt att UD och ambassaderna går ut med fakta när det rapporteras felaktigheter. Det återstår väl att se i vilken form det kan komma. Vi får återkomma om exakt hur det kommer att se ut.

Läs mer: Erica Bjerströms analys: Nu är Trumps smekmånad slut

”Försöker svartmåla Sverige”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver i en kommentar till TT på söndagen att ”president Trump får stå för sina uttalanden och redogöra för på vilka fakta han baserar dem”.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde menar att det är väldigt allvarligt att ”världens mäktigaste man sprider vidare ren desinformation om Sverige”.

–  Vi har sett en tid hur högerpopulistiska krafter försöker svartmåla Sverige med ett tydligt syfte, att underblåsa rasism och stänga gränser. Det är bra att man från regeringens sida har begärt en förklaring från Washington men det är också viktigt att vi konfronterar den här typen av desinformationen med fakta om verkligheten, säger han till SVT Nyheter och syftar på både Fox News och Trump själv.

”Oprecist och felaktigt”

Kristdemokraternas tf partiledare Jakob Forssmed tycker också att Trumps uttalanden är allvarliga.

”Det är allvarligt när Trump i ett kampanjtal, i syfte att motivera sin egen stötande policy om exempelvis inreseförbud till USA från vissa länder, oprecist och felaktigt hänvisar till ”händelser i Sverige i går kväll” i samma andetag som han tar upp terrorattacker i Europa. När det inte finns några sådana händelser hänvisar han till ett tv-inslag i Fox News”, säger han i ett skriftligt uttalande och fortsätter:

Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, säger:

– Hela den här historien är ju väldigt olustig och olycklig. Den säger mycket om den tid vi lever i just nu, där falska påståenden florerar och friheten att tycka har blivit friheten att välja fakta fritt, och där Donald Trump kanske har blivit den främsta symbolen för det bland politiker.

Läs mer: Många skämt under hashtag #LastNightInSweden efter Trumps tal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet