”Jag tror att vi alla känner oss oroliga för att det här kan leda till våldsamma upplopp”, säger utrikesminister Margot Wallström om situationen i Venezuela. Foto: Fouad Youcefi

Margot Wallström (S) om Juan Guaidós uppmaning om militärkupp: ”Vill inte ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ville inte uttrycka något stöd för Juan Guaidós uppmaning till uppror i Venezuela. Men inte heller något fördömande, det meddelade hon på tisdagen.

– Nej vi tar inte ställning till detta, utan vi vill ha en fredlig lösning och vi vill att han ska fullfölja sin roll och uppgift som är att ordna nya val, så att vi kan få en demokratisk process i Venezuela, säger hon till SVT Nyheter.

Margot Wallström (S) har de senaste dagarna varit på besök i USA. I Washington träffade hon bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Utvecklingen i Venezuela var en av punkterna på agendan. Men Sverige och USA reagerade i dag helt olika på Juan Guaidós uppmaning till uppror.

”Tror alla känner sig oroliga”

Medan Pompeo stöttade Guaidó med orden ”vi är med dig”, så var den svenska utrikesministern inte beredd att uttrycka något stöd för Guaidós uppmaning. Istället uppmanade hon alla att undvika våld.

Krisen i Venezuela

– Jag tror alla som har sett de här bilderna känner sig oroliga över vad som kan hända i Venezuela. Det är inte våldsamma upplopp eller mer våld som landet behöver utan de behöver nya rättvisa och fria val. Vi vill uppmana alla att inte begå våldshandlingar utan att försöka hitta en fredlig väg framåt, sa hon.

”Ingen möjlighet att bedöma läget”

Hur långt tycker Sverige att Guaidó kan gå för att försöka få till nya val, anser du?

– Jag har ingen möjlighet att bedöma läget där, utan jag följer som alla andra vad som pågår, och jag tror att vi alla känner oss oroliga för att det här kan leda till våldsamma upplopp.

– Det är ett land som redan är i stort behov av humanitär assistans och hjälp till människor som far väldigt illa. Det är snarare de insatserna som behövs, sa Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet