Margot Wallström uppmanar Nordkorea att omgående inleda ”en fullständig, verifieringsbar och oåterkallelig nedmontering av sitt kärnvapen- och robotprogram”. Foto: TT

Margot Wallström: Utvecklingen i Nordkorea ”måste upphöra”

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid genomförde Nordkorea vad man själva säger är ett första lyckat test av en interkontinental robot.

”Denna utveckling måste upphöra”, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), som kallar uppgifterna oroväckande.

Nordkoreas senaste robottest har fått världen att reagera kraftigt. Enligt diktaturen själv har man nu genomfört ett lyckat test av en interkontinental robot.

Amerikanska myndigheter och experter bedömer att roboten skulle kunna nå Alaska, men inte hela vägen till det kontinentala USA eller ödelstaten Hawaii. Enligt Ryssland rör det sig om en medeldistansrobot.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Kina och Ryssland i enad front mot Nordkorea

Wallström: Mycket oroväckande

Oavsett robotens räckvidd, menar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att uppskjutningen är ”mycket oroväckande”.

”Testet är ett brott mot ett antal säkerhetsrådsresolutioner och bidrar till att ytterligare öka spänningarna i området,” skriver Wallström i ett uttalande på utrikesdepartementets hemsida, och tillägger:

”Denna utveckling måste upphöra.”

LÄS MER: Trump om Kim Jong-Un: Har killen inget bättre för sig?

Vill lyfta frågan till säkerhetsrådet

Wallström uppmanar Nordkorea att omgående inleda ”en fullständig, verifieringsbar och oåterkallelig nedmontering av sitt kärnvapen- och robotprogram”.

LÄS MER: Analys: ”Nordkoreas genombrott ökar risken för konflikt”

Hon understryker att frågan snarast åter bör lyftas i FN:s säkerhetsråd, där Sverige sedan årsskiftet tillfälligt har en plats bland de femton medlemmarna.

”Den senaste utvecklingen understryker behovet av dialog för en fredlig lösning. Alla parter måste bidra till att ta steg i denna riktning,” avslutar Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet