Laglig marijuanaodling i Kalifornien. Foto: Kyle Lanningham, SVT

Marijuana blir miljardindustri i USA

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att marijuana avkriminaliseras i allt fler delstater håller nu odling på att bli en miljardindustri i USA, en industri som sköts av män i kostym och slips.

Norton Arbalaez är från början advokat men har byggt upp sin affärsverksamhet i Denver i delstaten Colorado, med sikte på att tjäna miljontals dollar. I sitt växthus odlar han tusentals marijuanaplantor.

– Oturligt nog har vår verksamhet förväxlats med sånt som vi förknippar som brottsligt. Vårt jobb är att ta bort den stämpeln och visa det för politiker och beslutsfattare, både här i USA och i Europa, säger Norton Arbalaez.

Och i delstatshuvudstaden Denver är politikerna redan med på tåget.

– Vi försöker normalisera den här verksamheten. Det betyder att den sköts av folk som investerar i butiker och anläggningar, säger delstatspolitikern Chris Nevill.

Sedan tidigare har det varit lagligt att använda marijuana i medicinskt syfte i 17 delstater i USA. I Colorado har 120.000 personer i dag ett läkarintyg på att de behöver marijuana för sin onda rygg, eller sin smärta i höften. Affärerna görs upp över disk på ett godkänt apotek.

Vattenpipor och marijuanaläsk

På ett av marijuanaapoteken, bland vattenpipor och marijuanaläsk, jobbar KC Stark. Han är en av dem som slagits allra hårdast för att helt legalisera rökningen. Han tände sin första joint när han var 8 år gammal, påstår han, men anser inte själv att han är beroende. Även om han röker varje dag.

– Jag gillar kaffe, jag gillar marijuana. Men när det kommer till marijuana så är det inte beroendeframkallande. Inte som heroin, säger han.

Odlingarna har blivit en del av statsbilden i Denver. Redan är marknaden värd 1,4 miljarder svenska kronor.

Och nu går Colorado vidare i avkriminaliseringen. I januari nästa år får alla över 21 använda marijuana, utan att behöva intyg. Men redan röker ungefär 13-14 procent av amerikanerna marijuana ett par gånger i månaden. Med omkring 300 miljoner människor i landet blir marknaden enorm. Fler och fler odlingar etablerar sig i Colorado och affärsmannen Norton Arbalaez utesluter vare sig en börsintroduktion för hans företag eller en etablering i Sverige i framtiden.

Se mer i säsongspremiären av Korrespondenterna:  tisdag kl 20.00 i SVT2 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer