52-årige Khalid Masood blir omhändertagen av ambulanspersonalen efter terrordådet. Foto: TT

Masood Khalid, 52, är mannen bakom terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Han mejade ned vuxna och barn på bron och knivhögg sedan en polisman till döds. 52-årige Khalid Masood låg bakom dådet i London som krävde minst fyra dödsoffer. Masood har tidigare misstänkts för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

Polisen har nu gått ut med namnet på den man som stod bakom dådet i London där fyra människor dog och 29 skadades. Den misstänkte gärningsmannen, som sköts till döds utanför parlamentsbyggnaden är Khalid Masood, som är född i Kent i sydöstra England och bodde i Birmingham.

– Mördaren hade en kniv i varje hand och gav polismannen omkring tio hugg i ryggen innan han kom emot oss, säger boxaren Vincenzo Mangiacapre, som blev vittne till attacken, till ABC News.

Attacken vid brittiska parlamentet

Läs mer: Skulle hämta barn på skolan – dödades på bron

Dömd flera gånger

Khalid Masood är känd av polisen och tidigare dömd för flera brott, bland annat vålds- och vapenbrott, men aldrig för terrorrelaterade brott. Första gången han dömdes var 1983 och senast 2003. Masood ska ha använt sig av flera olika identiteter, enligt polisen.

– I detta tidiga läge tror vi inte att Khalid Masood är hans födelsenamn, säger en talesperson för Scotland Yard till The Guardian.

Enligt BBC var gärningsmannens födelsenamn Adrian Elms, ett namn som han senare bytte.

Redan innan polisen tillkännagav Masoods identitet bekräftade premiärminister Theresa May att gärningsmannen tidigare utretts av underrättelsetjänsten MI6 gällande våldsam extremism där han ska ha haft en perifer roll, en utredning som senare lades ned.

Läs mer: Här slungas kvinnan ned från bron

I ett uttalande säger polisen att Masood inte var föremål för någon pågående utredning och att det inte heller fanns några underrättelser om att han hade planer på att utföra en terrorattack.

Hade fru och barn

Masood var gift med en yngre kvinna och hade ett litet barn i sexårsåldern, uppger grannar i Birmingham för nyhetsbyrån AP.

En kvinna, Iwona Romek, som AP talat med bodde under fem månader granne med Masood och hans familj.

– Han var en normal familjefar som gillade att påta i trädgården, säger Romek.

Läs mer: Attacken i London: Detta vet vi

Masood brukade följa sitt barn till skolan och var ofta hemma på kvällen, enligt grannen.

– Han var en lugn och ganska reserverad man, säger hon.

Åtta gripna

Romek berättar att familjen plötsligt flyttade i julas, bara månader efter att de flyttat in och utan att säga adjö. Huset, som nu har nya hyresgäster, blev stormat av polis på onsdagen. Under torsdagen genomförde polisen räder på sex adresser i Masoods hemstad Birmingham och andra platser. Sammanlagt greps åtta personer, tre kvinnor och fem män. Den bil Khalid Masood använde vid dådet hade också hyrts i Birmingham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet