Papua Nya Guineas premiärminister James Marape skriver om massakern på Facebook. ”En av de sorgligaste dagarna i mitt liv”. Massakern ska ha inträffat i två byar i Hela-provinsen, i de centrala delarna av landet. Bilden till vänster är en arkivbild. Foto: AP/TT/SVT:s kartverktyg

Massaker i Papua Nya Guinea – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 20 personer har dödats i en massaker i Papua Nya Guinea. Bland dödsoffren finns barn.

”I dag är en av de sorgligaste dagarna i mitt liv”, skriver premiärministern James Marpe under onsdagen på sin Facebooksida.

Antalet dödsoffer efter massakern uppges vara minst 24 personer, rapporterar BBC – däribland barn och gravida kvinnor. Offren kan ha dödats följd av upptrappade våldsamheter mellan rivaliserande grupper i Hela-provinsen, skriver bland andra Reuters.

De senaste våldsamheterna ska ha skett i måndags i byn Karida, enligt guvernören Philip Undialu, då minst 16 personer uppges ha dödats. Det skriver nyhetsbyrån AP. Guvernören säger att våldet troligen var en hämndaktion till följd av en tidigare attack då omkring sju personer dödades.

Premiärministern riktar kritik mot polisbristen

Landets premiärminister James Marape skriver om massakern på sin Facebook-sida.

”I dag är en av de sorgligaste dagarna i mitt liv”, uttrycker han på onsdagen.

I inlägget beskyller han även polisbristen i provinsen för laglösheten.

”Hur ska övervakning av lag och ordning kunna fungera i en provins med 400 000 invånare och mindre än 60 poliser, och tillfälliga militär- och polisinsatser som inte gör annat än omplåstring”, frågar han i inlägget.

Samtidigt hävdar Marape att han sedan 2012 har efterfrågat fler poliser i området, men fått nej från polishögkvarteret i Konedobu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.