Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagen ägde en massiv robotattack rum mot Ukraina. Foto: Reuters

Massiv rysk beskjutning mot infrastruktur i Ukraina – flera städer utan el

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har genomfört nya storskaliga attacker mot den ukrainska infrastrukturen. Robotarna slog ut elnätet i flera stora städer, uppger ukrainska företrädare.

– Det är kolossala skador på infrastrukturen, säger Charkivs borgmästare.

Totalt ska nio kraftanläggningar ha skadats.

Hela Ukraina lyste rött i landets varningssystem för flygattacker – och många invånare vaknade till tjutande flyglarm. När de ryska robotarna träffat sina mål stod det klart att det skett ytterligare ett massangrepp mot den ukrainska infrastrukturen.

SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg befinner sig tillsammans med fotografen Pablo Torres i Kiev, en av de städer som drabbades av attackerna.

– Det är ytterligare ett försök att med en slags terrorbombningar tvinga fram förhandlingar eller kanske ett eldupphör, säger Norborg om den senaste i raden attacker mot el- och vattennätet.

”Kolossala skador”

Totalt avfyrades över 70 robotar mot mål i Ukraina, enligt ukrainsk militär. De flesta ska dock ha skjutits ned av luftvärnet. Totalt nio kraftanläggningar i bland annat Charkiv, Poltava, Sumy och Odessa skadades i attackerna.

– Det är kolossala skador på infrastrukturen, framförallt på elsystemet, säger Charkivs borgmästare Ihor Terechov i ett uttalande på Telegram.

I staden Kryvyj Rih träffades ett bostadshus och minst två personer dödades.

Stora störningar i el- och vattenförsörjningen följde attackerna. Den ukrainska regeringen såg sig tvungen att stänga av elen i stora delar av landet på grund av de omfattande skadorna på infrastrukturen.

FN har tidigare varnat för att den ryska strategin att angripa infrastruktur kan leda till en ny nivå av humanitär kris i Ukraina.

Fredagens beskjutning har inte kommenterats av Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.