Stora demonstrationer genomförs i Colombias huvudstad, dels mot den sittande regeringen, dels mot polisvåld. Foto: Carlos Ortega/Raul Arboleda/TT

Massprotester i Colombias huvudstad – man dog efter polisgripande

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen genomfördes stora demonstrationer i Colombias huvudstad Bogota.

Protester i landet genomförs dels mot polisbrutalitet, dels mot sittande president Ivan Duque.

Redan under måndagsmorgonen samlades en lång karavan med bilar, motorcyklar och cyklar som tillsammans färdades mot arbetsmarknadsdepartementet, i en demonstration arrangerad av flera stora fackförbund, rapporterar AP.

Under eftermiddagen samlades hundratals personer på Plaza Bolivar i centrala Bogota i en protest som slutade med att flera demonstranter kastade sten mot polisen.

Demonstrationerna i Colombia, som har pågått under en tid, riktar sig dels mot presidenten Ivan Duque, dels mot händelser med polisbrutalitet som har inträffat under den senaste tiden.

Dog efter gripande

Förra veckan åtalades två poliser i Colombia för misshandel och dråp, efter ett uppmärksammat fall då en man dog efter att ha gripits av polis.

Den 46-årige mannen greps då han misstänktes bryta mot coronarestriktioner, när han rörde sig i ett sällskap som drack alkohol på gatan.

På en video syns hur poliser använde elchockpistoler mot mannen då han låg på marken. Enligt en advokat som representerar mannens anhöriga dog han senare på en polisstation, efter att också ha blivit misshandlad.

Händelsen har lett till starka reaktioner och har utlöst stora protester i landet mot polisvåld. Flera människor har dött under protesterna.

Vill återuppta regeringskritiska protester

Omfattande regeringskritiska protester genomfördes i Colombia i slutet av hösten 2019, men situationen lugnade sig något under julhelgerna.

Såväl fackförbund som ledare inom studentorganisationer har försökt återuppta demonstrationerna, men de planerna fick läggas på is då coronapandemin fick spridning i landet under våren.

Arbetslösheten i storstäderna har ökat till nästan 25 procent på grund av nedstängningen av landet under pandemin. Något som ytterligare kan driva på protesterna i landet, då det finns en oro för att möjliga skatte- och pensionsreformer kan innebära försämrade villkor för arbetare i landet, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.